Õppekava nimetus e.k.
Toidu- ja biotehnoloogia
Õppekava nimetus i.k.
Food and Biotechnology
TalTechi õppekava kood
LATB22
Õppekavaversiooni kood
LATB22/25
Teaduskond / kolledž
L - loodusteaduskond
Õppekava juht/programmijuht
Katrin Laos
Nominaalne õppeaeg
6 semestrit
Õppekavagrupp
tehnika, tootmine ja tehnoloogia
Õppevaldkond
tehnika, tootmine ja ehitus
Õppesuund
tootmine ja töötlemine
Juurdepääsu tingimused
Keskharidus või sellele vastav välisriigi kvalifikatsioon. Vastavalt TalTechi vastuvõtueeskirjale.
Õppekava eesmärgid
Õppekava eesmärk on ette valmistada toidu- ja biotehnoloogia spetsialiste ning tagada valdkondlik järjepidevus ja areng.
Õppekava põhineb mitmekülgsel loodusteaduste õppel ning annab laiapõhjalise baashariduse, praktilised kogemused läbi erialaste praktikumide ja praktika ning pädevused õpingute jätkamiseks sama või lähedase eriala magistriõppes või tööle asumiseks valdkonnaga seotud ettevõttes või ametis. Kuva rohkem...
Õppekava õpiväljundid
Õppekava läbinud üliõpilane:
- on omandanud süsteemsed teadmised loodusteadustes, et jätkata õpinguid magistritasemel ja töötada ametites, kus vajatakse valdkonna alusteadmisi;
- tunneb kaasaegseid keemia, bio- ja toidutehnoloogia seadmeid ning meetodeid ja rakendab neid uurimisprobleemide lahendamisel;
- on omandanud süsteemse arusaama eriala põhimõistetest, -mõtetest, -probleemidest, arengusuundadest ja kohast teaduses ning tehnikas;
- tunneb erialast kirjandust, kogub iseseisvalt tööks ja enesetäiendamiseks vajalikku informatsiooni ning tõlgendab seda kriitiliselt ja loominguliselt ning on valmis elukestvaks õppeks;
- kasutab erialateadmisi ja oskusi tööülesannete lahendamiseks, eksperimentide tegemiseks, andmete analüüsiks ja tulemuste esitamiseks. Kuva rohkem...
Õppekava lõpetamistingimused
Õppekava täitmine nõutud mahus ja lõputöö kaitsmine TalTechi
senati kehtestatud korras; cum laude diplomi saamiseks peab olema lõputöö kaitstud hindele "5" ja kaalutud keskhinne vähemalt 4,60, kusjuures arvestatakse kõiki akadeemilisele õiendile kantavaid hindeid. Kuva rohkem...
Antavad kraadid
tehnikateaduse bakalaureus
Õppekava versiooni struktuur:
+
PEAERIALA 1: toidu- ja biotehnoloogia
+
MOODUL: Isiksuse arendamine 9.0 EAP (Üldõpe)
Eesmärgid
Mooduli eesmärk on laiendada üliõpilaste silmaringi teadmistega ühiskonnast ja majandusest ning parandada nende väljendusoskust eesti ja inglise keeles.
Pädevused on vajalikud kõrghariduse omandamiseks ning spetsialistina töötamiseks teaduse ja tehnoloogia valdkonnas. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- tunneb ettevõtte juhtimise põhitõdesid;
- mõistab ühiskonna toimimise filosoofilisi ja juriidilisi lähtekontseptsioone, mis toetab tervikliku maailmapildi kujunemist;
- on omandanud alusteadmised teadusmetoodikast ja eetikast. Kuva rohkem...
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
HHF3080
3.0
2.0
0.2
0.0
1.8
A
SK
HHI0033
6.0
4.0
2.5
0.0
1.5
E
S
HOX6061
3.0
2.0
1.5
0.0
0.5
A
SK
TMJ0180
3.0
2.0
0.5
0.0
1.5
H
S
YTP0010
3.0
2.0
1.5
0.0
0.5
A
S
+
MOODUL: Täppisteadused 21.0 EAP (Üldõpe)
Eesmärgid
Moodulisse on ühendatud õppeained, mis moodustavad matemaatilis-füüsikalise baasi üliõpilase erialaseks professionaalseks tegevuseks. Moodulis antakse teoreetilised alused algebra,
matemaatilise analüüsi, arvutusmeetodite ning tõenäosusteooria ja matemaatilise statistika alalt, õpetatakse lahendama mainitud valdkondadega seotud põhilisi ülesandeid ning tutvustatakse nende võimalikke rakendusi praktikas ja uurimistöös. Õpitakse rakendama kaasaegset infotehnoloogiat oma igapäevatöös. Üliõpilasi harjutatakse opereerima matemaatilise sümboolikaga ning arendama eneses loogilist, analüütilist ja algoritmilist mõtlemist ning süsteemset ja mudelipõhist lähenemist probleemide ja ülesannete lahendamisele. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- valdab maatriks- ja vektoralgebra põhimõisteid ning oskab lahendada lineaarseid võrrandisüsteeme;
- rakendab ülesannete lahendmaisel diferentsiaal- ja integraalarvutust;
- on omandanud teadmised juhuslikkust sisaldavate nähtuste ja protsesside üldistest seaduspärasustest ning oskab neid kasutada praktiliste ülesannete lahendamisel;
- tunneb matemaatilise statistika olulisemaid mõisteid ja seoseid, oskab leida statistilisi karakteristikuid ja teostada andmehulkade statistilist analüüsi;
- on omandanud teadmised ja arusaamad füüsika põhiseadustest ja nende rakendatavuse piiridest;
- tunneb füüsikaliste katsete läbiviimise põhialuseid, oskab hinnata katsetulemusi ja leida mõõtemääramatust;
- seostab füüsikat tehnika toimimise ja ümbritseva elukeskkonna nähtustega;
- tunneb kaasaegse infotehnoloogia vahendeid ja oskab rakendada neid oma igapäevatöös;
- on omandanud algteadmised programmeerimisest. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
IDK0043
3.0
2.0
0.0
2.0
0.0
A
SK
YFX0022
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
S
YKA0013
3.0
2.0
1.0
0.0
1.0
E
SK
YMX0221
6.0
4.0
1.0
0.0
3.0
E
SK
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
IDK0044
3.0
2.0
0.0
2.0
0.0
H
SK
YFX0500
6.0
4.0
1.5
2.5
0.0
E
S
+
MOODUL: Biotehnoloogia põhiõpe 33.0 EAP (Põhiõpe)
Eesmärgid
Mooduli eesmärk on anda põhjalik ülevaade elusorganismide toimimisest,
biotehnoloogias kasutavatest meetoditest ja uuritavatest probleemidest, nende lahendamise võimalustest ja vahenditest ning anda oskusi nende kasutamiseks. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- teab biokeemia põhimõisteid ja rakendusi ning peamiseid biokeemilisi protsesse organismides;
- kirjeldab ja seostab põhilisi molekulaarbioloogilisi protsesse;
- kirjeldab bakteri-, seene-, taime- ja loomarakkude ehitust ning mõistab inimese anatoomiat ja füsioloogiat;
- teab mikroobide füsioloogilisi omadusi, ainevahetust, mitmekesisust ja oskab kasutada mikrobioloogia töövõtteid;
- mõistab tööstuslike biotehnoloogiliste protsesside läbiviimise põhiprintsiipe ja on seda praktiliselt teinud. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
KTO0290
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
S
LKG0130
6.0
4.0
3.0
0.0
1.0
E
S
LKT0040
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
S
YKL0063
9.0
6.0
2.0
2.0
2.0
E
K
YTM0021
6.0
4.0
4.0
0.0
0.0
E
K
+
MOODUL: Keemia põhiõpe 24.0 EAP (Põhiõpe)
Eesmärgid
Moodul arendab edasi üliõpilase teadmisi erinevates keemia distsipliinides,
andes talle piisava keemiaalase ettevalmistuse tööks toidu- ja biotehnoloogina ning valmistades teda ette spetsialiseeritud õpingutes erinevates keemia valdkondades. Mooduli eesmärk on arendada iseseisva õppimise ja mõtlemise oskusi ning oskust seostada keemia valdkonnas teooriat praktikaga ja luua võimalused üliõpilaste edaspidiseid erialaseid valikuid toetavate eelteadmiste kujunemiseks. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- saab aru keemia tähtsusest ja kasutab keemiaalaseid teadmisi erialaga seotud probleemide püstitamisel ja analüüsil;
- lahendab keemia ülesandeid ja valmistab lahuseid;
- tunneb erinevate objektide keemilise analüüsi teostamiseks vajalikke laborivahendeid ja meetodeid;
- on tuttav kaasaegsete instrumentaalanalüüsi võimalustega;
- on saanud kogemuse laboratoorse tehnika käsitsemisel, ainete sünteesil ja analüüsil ning omandanud vilumuse konkreetsete probleemide lahendamisel. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
LKK0200
6.0
4.0
2.0
1.5
0.5
E
S
LKK0210
6.0
4.0
2.0
1.5
0.5
E
K
YKA0055
6.0
4.0
1.0
2.0
1.0
E
K
YKA0060
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
S
+
MOODUL: Sissejuhatav põhiõpe 27.0 EAP (Põhiõpe)
Eesmärgid
Mooduli eesmärk on anda üliõpilasele ettekujutus tulevasest elukutsest keemia,
toidu, biotehnoloogia ja inseneeria valdkonnas ning õpetada teda arvestama piirangutega, mis tulenevad füüsikalistest, keemilistest ja bioloogilistest ohuteguritest ning keskkonnakaitse vajadustest. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- on kursis keskkonnakaitse ja säästva arengu põhiprintsiipidega;
- tunneb põhilisi füüsikalisi, keemilisi ja bioloogilisi ohutegureid ning oskab nende keskkonnas ohutult töötada;
- tunneb tähtsamate keemiliste elementide omadusi ja keemialabori põhiprotseduure;
- valdab moolarvutust ja oskab sooritada olulisemaid keemiaalaseid arvutusi;
- oskab vormistada eksperimentaalsete tööde tulemusi vastavalt etteantud nõuetele;
- omab ettekujutust rakenduskeemiast, bio-, geeni- ja toidutehnoloogiast ning nende valdkondade probleemidest ja arengusuundadest;
- on omandanud ülevaate toidutööstuse tehnosüsteemidest ja konstruktsioonidest. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
EXX0040
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
E
S
LKG0230
3.0
2.0
2.0
0.0
0.0
E
S
LKT0200
3.0
2.0
2.0
0.0
0.0
E
S
NSO0130
3.0
1.5
1.5
0.0
0.0
E
K
YKI0021
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
E
SK
YKI0022
3.0
2.0
0.0
2.0
0.0
A
S
YXX0030
3.0
2.0
2.0
0.0
0.0
A
SK
+
MOODUL: Praktika 6.0 EAP (Eriõpe / peaeriala)
Eesmärgid
Praktika esmane eesmärk on rakendada ja kinnistada teoreetilisi teadmisi praktilise tegevuse kaudu.
Praktika käigus tutvutakse kaasaegse teadus- ja tehnoloogilise aparatuuri ning meetoditega, kasutatakse neid uurimis- ja tootmistegevusel ning harjutatakse meeskonnatööd kogenenud spetsialistide juhendamisel. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane on arendanud oskust:
- viia läbi erialaseid praktilisi tegevusi;
- töötada grupis ja meeskonnas;
- kasutada kindlate probleemide lahendamiseks kaasaegset aparatuuri ja meetodeid;
- siduda praktika käigus omandatud oskusi teoreetiliste õpingute käigus omandatuga. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
KTO0350
6.0
0.0
0.0
0.0
0.0
A
SK
+
MOODUL: Toidutehnoloogia eriõpe 33.0 EAP (Eriõpe / peaeriala)
Eesmärgid
Mooduli eesmärk on anda üliõpilastele toidueriala omandamiseks vajalikud teadmised füüsikalises keemias,
sh eriti termodünaamikast, protsesside tasakaalust ja kineetikast, lahuste teooriast ja elektrokeemiast; anda ülevaade keemiatehnika põhiprintsiipidest, -operatsioonidest ja -protsessidest ning seadmetest ja nende rakendamisest tööstuses; õpetada tundma toitumise põhialuseid, k.a energia ja materjalibilansist tulenevaid; õpetada praktiliselt kasutama toidu koostise andmebaase ja toitumisalaseid arvutusmeetodeid kindla toitumisprobleemi lahendamisel; tutvustada toidukeemia põhiprintsiipe ja toidu töötlemise käigus toimuvaid keemilisi reaktsioone ning muutusi keemilises struktuuris; õpetada mõistma toidu käitlemisel toimuvaid põhiprotsesse; anda teadmisi toiduhügieenist ja enesekontrolli rakendamise põhimõtetest toidu käitlemisel; õpetada iseseisvalt valima ja kasutama meetodeid ning vahendeid toidualase informatsiooni kogumiseks ning seda kriitiliselt ja loovalt tõlgendama. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- on omandanud oskused ja teadmised toidu- ja biotehnoloogiaga seotud valdkondades;
- kogub iseseisvalt toidualast informatsiooni ja tõlgendab seda kriitiliselt ning loovalt, kasutades kohaseid toidu-uuringute meetodeid ja vahendeid;
- tunneb ära interdistsiplinaarseid seoseid toidu ja toitumise, mikrobioloogia ja biokeemia vahel;
- kasutab toidutehnoloogiaga seotud probleemide püstitamisel, analüüsil ja lahendamisel teadmisi füüsikast ja keemiast ning mõistab nende olulisust;
- on omandanud erialaainete omandamiseks ja erialaliseks tegevuseks vajalikud teadmised protsesside tasakaalust ja kineetikast, lahuste teooriast ja elektrokeemiast;
- kasutab probleemide püstitamisel ja analüüsil füüsikalisi näitajaid, ühikuid, matemaatilisi meetodeid;
- on omandanud süsteemse ülevaate keemiatehnika põhimõistetest, teoreetilistest printsiipidest ja protsessidest;
- tunneb erinevate toiduainete tootmistehnoloogiaid ja säilitamisel toimuvaid protsesse;
- omab teadmisi toidukeemiast ja oskab seletada toiduainetega tehnoloogiliste protsesside käigus toimuvaid muutuseid;
- on tuttav tööstusliku toiduhügieeni reeglistikuga ja järgib seda oma töös. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
KAT0181
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
S
KTO0310
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
K
KTO0360
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
E
SK
KYF0280
6.0
4.0
1.0
2.0
1.0
E
S
LKT0210
3.0
2.0
1.0
0.5
0.5
E
K
LKT0220
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
K
+
MOODUL: Toidutehnoloogia eriõppe valik 12.0 EAP (Eriõpe / peaeriala)
Eesmärgid
Mooduli eesmärk on anda süvendatud erialased oskused ja teadmised toidu- ja biotehnoloogiaga külgnevatest valdkondadest.
Mooduli valikained toetavad integreeritud pädevuste teket ning lõpetanute tööle asumist valdkonna ettevõttes või asutuses ning jätkamist magistriõppes. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane:
- oskab soovitada põhimõttelisi tehnoloogilisi lahendusi, lähtudes tänapäeva teaduse ja tehnika tasemest;
- on omandanud täiendavaid teadmisi erialaga seotud bioloogia, biotehnoloogia või materjaliteaduse valdkondades ning oskab neid teadmisi rakendada eriala probleemide lahendamisel;
- tunneb spetsiifilisemaid valdkonna uuringusuundi, väljundeid ja nende interdistsiplinaarseid seoseid. Kuva rohkem...
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
EKX0020
3.0
2.0
1.9
0.0
0.1
E
S
EKY0010
3.0
2.0
1.0
1.0
0.0
A
K
KTO0300
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
S
KTO0340
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
K
LKG0140
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
A
K
LKG0150
3.0
2.0
1.5
0.0
0.5
E
K
YSX0010
3.0
2.0
0.5
0.0
1.5
E
K
+
MOODUL: Vabaõpe 6.0 EAP (Vabaõpe)
Eesmärgid
Moodul võimaldab laiendada üliõpilase silmaringi ja toetada tema kasvu
igakülgselt haritud spetsialistiks või omandada täiendavaid teadmisi erialaga külgnevates valdkondades nii kodu- kui ka välisülikoolides. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli läbinud üliõpilane selgitab ja kasutab vabaõppe raames õpitut.
+
MOODUL: Lõputöö 9.0 EAP (Lõputöö)
Eesmärgid
Bakalaureuseõppe lõputöö eesmärk on loominguliselt integreerida
õpinguaastatel omandatud teadmised ja oskused kompaktsesse uurimis- ja arendustöösse konkreetsete erialaste tehnoloogiliste või teaduslike probleemide lahendamiseks. Lõputöö käigus arendatakse kirjandusega töötamise, eneseväljenduse ja uurimistulemuste loogilise esitamise oskusi ning kollektiivis töötamise oskust. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Üliõpilane:
- kogub õigeid meetodeid ja vahendeid kasutades iseseisvalt informatsiooni ning tõlgendab seda kriitiliselt ja loovalt;
- selgitab erialaga seonduvaid probleeme suuliselt ja kirjalikult nii eesti kui ka inglise keeles ning põhjendab oma seisukohti ja tulemusi erialases arutelus;
- annab edasi oma teadmisi ja tõstab oma teadmiste taset läbi uurimistöö. Kuva rohkem...
+
TÜÜPÕPINGUKAVA: sügis päevaõpe

