Toiduhügieen (LKT0210)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0210
õppeaine nimetus eesti k
Toiduhügieen
õppeaine nimetus inglise k
Food Hygiene
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
3.00
deklareeritav
jah
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
kevad
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Eeldusaine(d)
Eeldusaine 1
Mikrobioloogia (KTO0290)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LATB22/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Aine eesmärk on anda teadmisi toiduhügieenist ning enesekontrolli rakendamise põhimõtetest toidu käitlemisel.
õppeaine eesmärgid inglise k
The aim of the course is to provide knowledge on food hygiene and food safety based on HACCP principles in food handling.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Toiduhügieeni kursuse läbinud üliõpilane:
- teab toiduhügieeni põhimõisteid;
- tunneb mikroorganisme ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid ning toiduainete kaudu levivaid haigusi;
- mõistab füüsikalisi ja keemilisi ning mikrobioloogilisi ohtusid ja oskab neid vältida;
- tunneb toidu säilitamise viise ja tingimusi ning enesekontrolli põhimõtteid;
- oskab käsitleda õigusakte;
- oskab planeerida puhastust ja desinfitseerimist;
- oskab kinni pidada isikliku hügieeni nõuetest.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
Upon successful completion of the course in Food Hygiene, the student:
- knows basic concepts of food hygiene;
- has knowledge of microorganisms and factors affecting their growth and reproduction, as well as foodborne diseases;
- understands and avoids physical, chemical and microbiological hazards;
- knows the basics of food storage and the principles of food safety system;
- is able to navigate in legislation;
- is able to plan cleaning and sanitation;
- is able to follow personal hygiene requirements.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Toiduohutuse mõiste. Keemilised riskitegurid toiduohutuse tagamisel. Füüsikalised ohud ja nende peamised allikad. Ohtude analüüs ja riski hindamine. HACCP põhimõtted. Toiduhügieeni üldpõhimõtted. Toidu mikrobioloogiline saastumine. Toidu kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja toiduinfektsioonid. Toidu säilitamise viisid ja tingimused. Töötajate isikliku hügieeni nõuded toidu käitlemisel. Üldsätted puhastamiseks, desinfitseerimiseks, kahjurtõrjeks.
Kursuse lõpus antakse tunnistus aine läbimise kohta.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
The concept of food safety. Chemical risk factors for food safety. Physical hazards and their main sources. Hazard analysis and risk assessment. HACCP Principles. General principles of food hygiene. Microbiological contamination of food. Food borne diseases, food poisoning and food infections. Ways and conditions for preserving food. Personal hygiene requirements for workers when handling food. General provisions for cleaning, disinfecting, pest control.
At the end of the course, a certificate of passing the course will be given.
hindamisviis eesti k
-
hindamisviis ingl k
-
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
.
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
2.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
1.0
loenguid
-
praktikume
0.5
praktikume
-
harjutusi
0.5
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 kevad
Kristel Vene, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    Hindamiskriteeriumid Toiduhügieen LKT0210.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 kevad
    Kristel Vene, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      Hindamiskriteeriumid Toiduhügieen LKT0210.pdf 
      2023/2024 kevad
      Kristel Vene, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 kevad
        Kristel Vene, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          2021/2022 kevad
          Kristel Vene, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
          eesti keel
            Hindamiskriteeriumid Toiduhügieen LKT0210.pdf 
            Ainekaart eesti keeles
            Ainekaart inglise keeles