Toidukeemia (KTO0360)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
KTO0360
õppeaine nimetus eesti k
Toidukeemia
õppeaine nimetus inglise k
Food Chemistry
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
õppeaine täies mahus läbitav e-õppes
ei
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
sügis-kevad
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Eeldusaine(d)
Eeldusaine 1
Biokeemia (YKL0060)
Eeldusaine 2
Biokeemia (YKL0063)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LAAB17/25
ei
LATB22/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Anda vajalikud teadmised toidutehnika ja tootearenduse eriala põhiaine - toidukeemia - osas: Tutvustada toidukeemia põhialuseid toitainete rühmade näol. Tutvustada toidukeemia põhiprintsiipe toidu töötlemise käigus ehk lahti seletada toiduainetega tehnoloogiliste protsesside käigus toimuvaid muutusi.
õppeaine eesmärgid inglise k
To present essential knowledge to Food Engineering and Product Development students about one basic subject - food chemistry: To present the basis of food chemistry in conjunction with nutrients/nutrient groups. To present elemental principles of food chemistry during food processing. To present essential knowledge to Food Engineering and Product Development students about one basic subject - food chemistry:
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Üliõpilane omab vajalikke teadmisi toidukeemia põhialuste osas: Üliõpilane loetleb toitainete rühmad lähtuvalt energeetilisusest ja toob välja nende põhifunktsioonid.
Üliõpilane toob näiteid põhitoitainete rühmadest ning kirjeldab nende põhiomadusi toiduainete töötlemise seisukohast. Üliõpilane loetleb mikrotoitainete esindajaid ja toob näiteid nende funktsioonidest ja esinemisest. Üliõpilane toob näiteid toidu lisa- ja saasteainete kohta.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
Student knows the score in elemental principles of food chemistry: Student names nutrients on the assumption of energy and points out their main functions. Student gives examples about main nutrients and describes their elemental properties according to aspect of food processing. Student names micronutrients and gives examples about their functions and occurrence. Student gives examples about food additives and contaminants.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Toiduainekeemia kui teaduse teke ja koht teiste loodus- ja täppisteaduste seas, toidukeemia ajalugu. Toiduainete keemilise koostise komponendid. Toiduenergiat sisaldavad komponendid: lipiidid, süsivesikud, valgud. Toiduainete mitteenergeetilised komponendid: vesi, aroomiühendid, vitamiinid, antioksüdantsus ja oksüdatiivne stress, mineraalained. Toidu lisaained. Toiduainete saastumine. Toiduainete tekstuur.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Subject’s matter: The beginning of food chemistry as science and the place among other natural and exact sciences, the history of food science. Food chemical components. Energetic components: lipids, carbohydrates, proteins. Non-energetic components of food: water, aroma substances, vitamins, antioxidants, minerals. Food additives. Food contamination. Food texture.
hindamisviis eesti k
Hindamiskriteeriumid: · Kõik tudengid, kes sooritavad kõik kontrolltööd üle 90 punkti, saavad eksamihinde (5) kontrolltööde põhjal. · Kontrolltööd on küsimuste vormis, kus küsimused on jaotatud plokkidesse: 1. osas hinnatakse baasteadmisi ilma milleta ei ole võimalik tööd sooritatuks lugeda. 2. osas on süvendatud küsimused ning 3. osas analüüsivõimet nõudvad küsimused. Küsimused on erineva raskusastmega ja ka sellele vastavalt annavad erinevad punktid (näiteks struktuurvalemid ja võrrandid ning teadmiste seostamine annavad suhteliselt rohkem punkte). · Valed vastused annavad miinuspunktid. · Vajalikud ei ole vaid „eraldiseisvad“ faktiteadmised, vaid ka faktide omavaheline seostamine. Kontrolltöö 1 (KT1) hõlmab teemasid – sissejuhatus, vesi, valgud, lipiidid. Orienteeruv toimumisaeg on 5. nädalal. Kontrolltöö 2 (KT2) hõlmab teemasid – süsivesikud, aroomiühendid, vitamiinid ning antioksüdantsus ja oksüdatiivne stress. Orienteeruv toimumisaeg 10. nädalal. Kontrolltöö 3 (KT3) hõlmab teemasid – mineraalained, lisaained, ja saasteained. Orienteeruv toimumisaeg 16. nädalal.
hindamisviis ingl k
Students have possibility to perform 3 written tests during the semester. Test consists of 20 questions with different difficulty. The highest score is 100 points. The points of tests will be considered in final evaluation with coefficient 0,1. Students, who pass all the tests over 91 points, will be evaluated without the examination. The final step is written examination with 20 questions. Test 1 (KT1) covers topics – introduction, water, proteins, lipids. Time: about week 5. Test 2 (KT2) covers topics – carbohydrates, aroma compounds, vitamins, antioxidants and oxydative stress. Time: about week 10. Test 3 (KT3) covers topics – minerals, food additives, and contamination. Time: about week 16.
iseseisev töö eesti k
a
iseseisev töö ingl k
a
õppekirjandus
Õppekirjandus: Belitz, Grosch, Schieberle – Food Chemistry Fennema – Food Chemistry Owusu-Apenten – Introduction to Food Chemistry
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
0.0
praktikume
-
harjutusi
2.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 sügis
Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    KTO0360 hindamismeetod eesti k.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 sügis
    Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      2023/2024 sügis
      Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 kevad
        Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          2022/2023 sügis
          Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
          eesti keel
            2021/2022 sügis
            Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
            eesti keel
              KTO0360 hindamismeetod eesti k.pdf 
              2020/2021 kevad
              Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
              eesti keel
                KTO0360 hindamismeetod eesti k.pdf 
                2019/2020 kevad
                Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
                eesti keel
                  KTO0360 hindamismeetod eesti k.pdf 
                  2018/2019 kevad
                  Tiina Lõugas, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
                  eesti keel
                    KTO0360 hindamismeetod eesti k.pdf 
                    Ainekaart eesti keeles
                    Ainekaart inglise keeles