Tööstusbiotehnoloogia (LKT0040)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0040
õppeaine nimetus eesti k
Tööstusbiotehnoloogia
õppeaine nimetus inglise k
Industrial Biotechnology
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
õppeaine täies mahus läbitav e-õppes
ei
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
sügis
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LAAB17/25
ei
LATB22/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Tutvustada biotehnoloogia arengusuundi ning aktuaalseid probleeme biotoorainete käitlemisel.
õppeaine eesmärgid inglise k
To give knowledge on biotechnological processes related to bio raw material processing.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Aine läbinud üliõpilane:
- mõistab erinevate toorainete käitlemisel toimuvaid põhiliste biotehnoloogiliste protsesside olemust;
- tunneb põhilisi ensüüme;
- tunneb erinevaid kultiveerimismeetodeid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course the student:
- understands the role and properties of enzymes, starter cultures;
- understands the role of gene and environmental biotechnology;
- knows different cultivation methods in biotechnology processing.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Biotehnoloogia ajalugu ja tänapäev. Näited traditsioonilistest ja uudsetest biotehnoloogilistest protsessidest. Ensümaatilised, mikroobsed ja geenitehnoloogilised protsessid. Ensüümid, nende klassifikatsioon, ning omadused - ensüümikineetika alused. Toiduensüümid, nende päritolu, omadused, kasutamine ja tootmine. Juuretised - nende roll toiduainete tööstuses ja nende tootmine. Fermentaatorid ja fermetatsiooniprotsessid. Batch, fed-batch ja pidev kultiveerimine. Kasvu erikiirus ja saagised. Mikroobide kasvu mudelid. Tahke- ja vedelfaasilised toidufermentatsioonid. Idamaised toidufermentatsioonid. Toidu biotehnoloogia ja keskkond. Geneetiliselt modifitseeritud toit, selle ohutus ja selle tulevik.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
History of biotechnoplogy. Examples of traditional and novel biotechnological processes. Enzymatic and microbial processes. Gene technology. Enzymes, classification and properties - principles of enzyme kinetics. Food enzymes, occurrence, applications and production. Starter cultures - role in food processing. Fermentors and fermentation processes. Batch, fed-batch and continuous cultures. Specific growth rates and yields. Environmental aspects of food fermentations. Solid phase and submerged food fermentations. Oriental food fermentations. Environmental aspects of food biotechnology. Genetically modified food and its prospects.
hindamisviis eesti k
Kursus lõpeb teoooria eksamiga (max 45% hindest), harjutustunni kontrolltööga (max 45 % hindest) ning edukalt kaitstud laboritöödega (max 10% hindest).
hindamisviis ingl k
Kursus lõpeb teoooria eksamiga (max 45% hindest), harjutustunni kontrolltööga (max 45 % hindest) ning edukalt kaitstud laboritöödega (max 10% hindest).
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
Loenguslaidid, lisamaterjalid, viited raamatukogu kirjandusele saadaval õppeaine koduleheküljel https://sites.google.com/a/tftak.eu/toidu-biotehnoloogia/
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
1.0
praktikume
-
harjutusi
1.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
Ildar Nisamedtinov, vanemlektor (LK - keemia ja biotehnoloogia instituut)
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 sügis
Ildar Nisamedtinov, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    kuva rohkem
    2024/2025 sügis
    Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      2023/2024 sügis
      Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 sügis
        Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          Ainekaart eesti keeles
          Ainekaart inglise keeles