õppeaine eesmärgid eesti k
Tutvustada biotehnoloogia arengusuundi ning aktuaalseid probleeme biotoorainete käitlemisel.
õppeaine eesmärgid inglise k
To give knowledge on biotechnological processes related to bio raw material processing.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Aine läbinud üliõpilane:
- mõistab erinevate toorainete käitlemisel toimuvaid põhiliste biotehnoloogiliste protsesside olemust;
- tunneb põhilisi ensüüme;
- tunneb erinevaid kultiveerimismeetodeid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course the student:
- understands the role and properties of enzymes, starter cultures;
- understands the role of gene and environmental biotechnology;
- knows different cultivation methods in biotechnology processing.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Biotehnoloogia ajalugu ja tänapäev. Näited traditsioonilistest ja uudsetest biotehnoloogilistest protsessidest. Ensümaatilised, mikroobsed ja geenitehnoloogilised protsessid. Ensüümid, nende klassifikatsioon, ning omadused - ensüümikineetika alused. Toiduensüümid, nende päritolu, omadused, kasutamine ja tootmine. Juuretised - nende roll toiduainete tööstuses ja nende tootmine. Fermentaatorid ja fermetatsiooniprotsessid. Batch, fed-batch ja pidev kultiveerimine. Kasvu erikiirus ja saagised. Mikroobide kasvu mudelid. Tahke- ja vedelfaasilised toidufermentatsioonid. Idamaised toidufermentatsioonid. Toidu biotehnoloogia ja keskkond. Geneetiliselt modifitseeritud toit, selle ohutus ja selle tulevik.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
History of biotechnoplogy. Examples of traditional and novel biotechnological processes. Enzymatic and microbial processes. Gene technology. Enzymes, classification and properties - principles of enzyme kinetics. Food enzymes, occurrence, applications and production. Starter cultures - role in food processing. Fermentors and fermentation processes. Batch, fed-batch and continuous cultures. Specific growth rates and yields. Environmental aspects of food fermentations. Solid phase and submerged food fermentations. Oriental food fermentations. Environmental aspects of food biotechnology. Genetically modified food and its prospects.
hindamisviis eesti k
Kursus lõpeb teoooria eksamiga (max 45% hindest), harjutustunni kontrolltööga (max 45 % hindest) ning edukalt kaitstud laboritöödega (max 10% hindest).
hindamisviis ingl k
Kursus lõpeb teoooria eksamiga (max 45% hindest), harjutustunni kontrolltööga (max 45 % hindest) ning edukalt kaitstud laboritöödega (max 10% hindest).
õppekirjandus
Loenguslaidid, lisamaterjalid, viited raamatukogu kirjandusele saadaval õppeaine koduleheküljel https://sites.google.com/a/tftak.eu/toidu-biotehnoloogia/
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
vastutav õppejõud
Ildar Nisamedtinov, vanemlektor (LK - keemia ja biotehnoloogia instituut)