Toidu sensoorne analüüs (KTO0300)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
KTO0300
õppeaine nimetus eesti k
Toidu sensoorne analüüs
õppeaine nimetus inglise k
Sensory Analysis of Food
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
õppeaine täies mahus läbitav e-õppes
ei
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
sügis
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Aine on eelduseks
Sensoorika ja aroomika erikursus (LKT9030)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LATB22/25
ei
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Toidu sensoorse analüüsi kursuse eesmärk on, et üliõpilane rakendab sensoorset analüüsi ettevõtluses kvaliteedikontrollis ja tootearenduses ning uurimis- ja teadustöös.
õppeaine eesmärgid inglise k
The aim of the Sensory Analysis of Food course is for the student to apply sensory analysis in production for quality control and product development, as well as in research and scientific work.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Õppeaine läbinud üliõpilane:
- rakendab sensoorset analüüsi ettevõtluses ja uurimistöödes;
- rakendab sensoorse analüüsi võimalusi eetilistest põhimõtetest ja kestlikest regulatsioonidest lähtuvalt;
- analüüsib erinevaid sensoorika meetodeid ning valib sobivaima ja kestlikuma meetodi tootegrupi sensoorseks kirjeldamiseks;
- hindab turgu ja konkurente, rakendades sensoorika meetodeid koostööpartneritele sobivaimas suhtlusstiilis;
- loob tootegrupi kestliku arendamise projekti;
- rakendab enesejuhtimist, kriitilist ja loovat mõtlemist lahenduste leidmiseks ning sotsiaalsete olukordade lahendamise töövõtteid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course, the student:
- applies sensory analysis in production and in research;
- applies the possibilities of sensory analysis based on ethical principles and sustainable regulations;
- analyzes various sensory methods and selects the most appropriate and sustainable method for describing the product group;
- evaluates the market and competitors by using sensory methods and chooses the best way to communicate with partners;
- creates a sustainable development project for the product group;
- applies self-management, critical and creative thinking to find solutions, and uses social skills for resolving situations.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Toidu sensoorses analüüsis kasutatavad mõisted ja regulatsioonid. Organoleptilised omadused, nende tajumine ja toidu kvaliteet. Sensoorse analüüsi meetodid. Sensoorika paneeli koolitamine ja meetodite väljatöötamine. Sensoorse analüüsi võimalused ettevõtluses, tarbijauuringutes ja uurimustöödes.
Töötame kõik koos ühes maailma suurimas erinevaid toidutooteid tootvas korporatsioonis. Korporatsioon on just otsustanud oma tegevust laiendada ning alustada uue toidutoodete grupi tootmist. Olete tööle võetud koos paarilisega ühe toodete grupi sensoorika spetsialistideks ja töötate ühes vast ostetud tootmises. Sensoorika spetsialistide ülesanne on kursuse jooksul teha projekt, kuidas arendada oma tootegruppi, mida tarbijad eelistavad ja kuidas liikuda jätkusuutlikumate toodeteni. Paarid teevad omavahel ka koostööd, sest korporatsioonis toetatakse teineteist parimate praktikate jagamisega.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Principles and regulations used in sensory analysis of food. Organoleptic properties, their perception, and food quality. Sensory analysis methods. Training of the sensory panel and development of methods. Opportunities for sensory analysis in production, consumer studies, and research work.
We are all working together in one of the world’s largest corporations producing various food products. The corporation has just decided to expand its operations and to start production of a new food product group. You have been hired together with a partner as sensory specialists for one of the product groups, and you work in a recently acquired production facility. The task of sensory specialists during the course is to create a project on how to develop your product group in a way that appeals to consumers and to move towards more sustainable products. Pairs will also collaborate with each other, as the corporation encourages sharing best practices among colleagues.
hindamisviis eesti k
Kursuse töökorraldus on, et sensoorika spetsialistid saavad kokku iganädalastel koosolekutel, kus antakse ülevaade ja arutatakse eelmise nädala tehtud töid ning selgitatakse ja alustatakse järgmise nädala töödega.

Kursuse hinne koosneb kolmest osast:
1. koosolekutel aktiivne osalemine ja iganädalaste ülesannete õigeks ajaks sooritamine;
2. projekt ja kolleegide projektide retsenseerimine;
3. eneseanalüüs.
hindamisviis ingl k
The course is organized so that sensory specialists meet in weekly meetings where they review and discuss the work completed in the previous week and introduce and begin tasks for the following week.

The course grade consists of:
1. active participation in meetings and timely completion of weekly assignments;
2. the project and providing feedback on colleagues' projects;
3. self-analysis.
iseseisev töö eesti k
Iganädalased koosolekud-praktikumid, mille põhjal koostatakse kursuse projekt.
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
1. H. T. Lawless. Sensory Evaluation of Food, Springer, USA
2. M. C. Meilgaard. Sensory Evaluation Techniques, CRC Press,USA
3. R. Vokk. Toidu sensoorne analüüs I, TTÜ Kirjastus, Tln, 2010
4. E. Tedersoo. Toidu sensoorne analüüs II, TTÜ Kirjastus, Tln, 2010
5. H. Tuorila, K. Parkkinen, K. Tolonen. Aistit ammattikäyttöön. WSOY oppimateriaalit OY, 2008, Helsinki.
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
1.0
praktikume
-
harjutusi
1.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 sügis
Loreida Timberg, V - Eesti Mereakadeemia
eesti keel
    KTO0300 Toidu sensoorne analüüs Laiendatud ainekava 2025.pdf 
    Ainekaart eesti keeles
    Ainekaart inglise keeles