Õppekava nimetus e.k.
Toidutehnoloogia ja -arendus
Õppekava nimetus i.k.
Food Technology and Development
TalTechi õppekava kood
KATM02
Õppekavaversiooni kood
KATM02/25
Teaduskond / kolledž
L - loodusteaduskond
Õppekava juht/programmijuht
Katrin Laos
Nominaalne õppeaeg
4 semestrit
Õppekavagrupp
tehnika, tootmine ja tehnoloogia
Õppevaldkond
tehnika, tootmine ja ehitus
Õppesuund
tootmine ja töötlemine
Õppekavarühm
Toiduainete töötlemine
Õppe läbiviimise õiguse andmine õppekavagrupis
õppe läbiviimise õigus
Õppe läbiviimise õiguse andmise kehtivuskuupäev
tähtajatu
Õppe läbiviimise õiguse andmise otsuse nr
112
Juurdepääsu tingimused
Bakalaureusekraad või sellele vastav kvalifikatsioon. Vastavalt TalTechi vastuvõtueeskirjale.
Õppekava eesmärgid
Toidutehnoloogia ja -arenduse õppekava eesmärk on anda teadmised ja oskused juhtimaks toidutehnoloogilisi ning arenduslikke protsesse.
Õpetada mõistma ja analüüsima toidusektori toimimisprintsiipe ning anda pädevused erialainfo leidmiseks ja kriitiliseks kasutamiseks. Õppekava valmistab ette töötamaks toiduvaldkonnas tootmise- ja kvaliteedijuhtimises, arenduses ning avalikus sektoris valdkonna spetsialistina. Lisaks on võimalik lõpetajatel siirduda tööle teadus- ja uurimisasutustesse. Kuva rohkem...
Õppekava õpiväljundid
Toidutehnoloogia ja -arenduse õppekava läbimisel üliõpilane:
- tunneb toidutooret, selle koostist ja omadusi, toitumist ning toidutehnoloogilisi protsesse;
- tunneb ja oskab kasutada teaduste interdistsiplinaarseid seoseid;
- kasutab erialakirjandust, toetub faktidele, eristab arvamused ja oletused tõenduspõhisest infost ning teeb olemasoleva info põhjal ratsionaalsed järeldused ja pakub välja toimivad lahendused;
- rakendab teaduste saavutusi toiduvaldkonnas ja viib läbi vastavasisulisi uurimistöid;
- oskab kasutada ja tõlgendada toiduvaldkonna seadusandlust;
- väljendab end korrektselt, nii kirjalikult kui ka suuliselt, on arusaadav nii sihtgrupile kui ka üldsusele.
- Üliõpilane järgib eetilisi tõekspidamisi ning peab kinni ühistest reeglitest ja headest tavadest.
- Üliõpilane arvestab protsesside ja tegevuste majanduslikku, keskondlikku ja sotsiaalset mõju.
- Üliõpilane on võimeline oma erialaseid teadmisi edasi andma, õpetama ja juhendama ning populariseerima oma eriala. Kuva rohkem...
Õppekava lõpetamistingimused
Õppekava täitmine nõutud mahus ja lõputöö kaitsmine TalTechi
senati kehtestatud korras; cum laude diplomi saamiseks peab olema lõputöö kaitstud hindele "5" ja kaalutud keskhinne vähemalt 4,60, kusjuures arvestatakse kõiki akadeemilisele õiendile kantavaid hindeid. Kuva rohkem...
Antavad kraadid
tehnikateaduse magister
Õppekava versiooni struktuur:
+
PEAERIALA 2: Toidutehnoloogia ja -arendus
+
MOODUL: Ettevõtluse moodul 6.0 EAP (Üldõpe)
Eesmärgid
Moodul arendab üliõpilase ettevõtlikust ning õpetab juhtima ja hindama ettevõtte ärivõimalusi. Kujundab arusaama ettevõtluse olemusest ja protsessidest,
ettevõtja rollist ning ettevõtte planeerimise ja arendamise protsessist. Õpetab meeskonnatöö ja valdkondade üleseid meetodeid. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli edukal läbimisel üliõpilane:
- tunneb ettevõtluse olemust, ettevõtlusprotsessi etappe ja äri planeerimist ning ettevõtte majandustegevuse olulisemaid külgi;
- hindab ärivõimalusi ja analüüsib neid lähtuvalt lahendamist vajavatest probleemidest;
- oskab leida katmata turunišše ja ennustada arengutrende;
- tunneb ja oskab rakendada meeskonnatöö meetodeid valdkondade üleselt;
- kohandub meeskonnaga, toetab meeskonna tulemuslikku tegutsemist, loob meeskonnavaimu. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
TMJ3300
6.0
4.0
1.0
0.0
3.0
E
SK
+
MOODUL: Inseneeria moodul 6.0 EAP (Üldõpe)
Eesmärgid
Mooduli õppeained õpetavad rakendama inseneeria ja infotehnoloogilisi töövahendid erialaseks tööks.
Õpiväljundid
Inseneeria mooduli läbinud üliõpilane rakendab loogilist ja
analüütilist mõtlemist ning kombineerib sobivad infotehnoloogia ja/või inseneeria vahendid erialaste probleemide või tööülesannete lahendamiseks. Kuva rohkem...
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
EAI0050
6.0
4.0
1.0
3.0
0.0
E
SK
IAS0130
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
A
S
IDN1605
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
K
YFX0500
6.0
4.0
1.5
2.5
0.0
E
S
+
MOODUL: Kommunikatsiooni moodul 6.0 EAP (Üldõpe)
Eesmärgid
Mooduli õppeained arendavad suhtlemis-, meeskonnatöö- ja juhtimisprotsesside läbiviimise oskuseid. Moodulis luuakse võimalused juhtimise,
motivatsiooni, otsustamise ja konfliktide lahendamise alaste teadmiste omandamiseks. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Kommunikatsiooni mooduli läbinud üliõpilane eristab ja kombineerib suhtlemise, meeskonnatöö ja juhtimisalaseid oskuseid ja meetodeid ning rakendab neid erialatöös.
Õliõpilane oskab erialaselt arutleda, veenvalt esineda ja töötada meeskondades. Kuva rohkem...
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
HPP0020
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
A
K
MMK5280
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
E
S2
MNF5510
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
A
SK
+
MOODUL: Toiduõppe moodul 33.0 EAP (Põhiõpe)
Eesmärgid
Mooduli õppeained õpetavad mõistma ja rakendama toidutehnoloogia ja toiduteaduse printsiipe ja protsesse.
Õpiväljundid
Mooduli edukal läbimisel üliõpilane:
- seostab toidu ja toitumise biokeemia alaseid teadmisi toidutehnoloogiliste protsesside läbiviimise põhimõtetega;
- tunneb toidu töötlemise põhiprotsesse ja nende läbiviimiseks vajalike seadmete tööpõhimõtet;
- tunneb toidufüüsikat ning seostab seda toiduainete, toidu tehnoloogiate, toiduohutuse ja toiduteadusega;
- kirjeldab toidukvaliteeti ja mõistab kvaliteedi seost keemiliste, bioloogiliste, füüsikaliste, mikrobioloogiliste ja biokeemiliste protsessidega;
- oskab rakendada mikrobioloogia, biokeemia, keemia ja füüsika teadmisi ohutute toodete ja tehnoloogiate väljatöötamiseks;
- tõlgendab ja oskab kasutada toiduohutuse alast seadusandlust;
-oskab interpreteerida ja rakendada oomikameetodeid toidu- ja biotehnoloogiliste protsesside ja tervise analüüsis. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
LKT0050
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
S
LKT0060
6.0
4.0
2.0
2.0
0.0
E
K
LKT0080
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
S
LKT0110
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
K
LKT0260
9.0
6.0
3.0
3.0
0.0
E
S
+
MOODUL: Teadus ja uuringud moodul 18.0 EAP (Eriõpe / peaeriala)
Eesmärgid
Mooduli õppeained õpetavad rakendama toiduteaduse saavutusi toiduarenduses ja viima läbi vastavasisulisi uurimistöid.
Anda täiendavaid teadmisi erialaga külgnevates valdkondades. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli edukal läbimisel üliõpilane:
- eristab ja kasutab tõenduspõhist erialakirjandust;
- võtab kokku infot erinevatest allikatest ning sünteesib selle põhjal järeldusi;
- rakendab laboratoorseid meetodeid ja loob sobivaid meetodeid oma objekti analüüsiks;
- analüüsib ja tõlgendab katsete tulemusi;
- omab täiendavaid teadmisi erialaga seotud bioloogia, biotehnoloogia toitumise või rakenduskeemia valdkondades. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
LKT0140
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
A
S
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
LKG0040
6.0
4.0
3.0
0.0
1.0
A
S
LKG0050
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
E
S
LKG0070
6.0
4.0
1.0
0.0
3.0
H
K
LKG0200
6.0
4.0
2.0
1.0
1.0
E
K
LKK0030
6.0
4.0
1.0
3.0
0.0
E
K
LKK0060
6.0
4.0
2.0
0.5
1.5
E
K
LKK0080
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
E
S
LKT0130
6.0
4.0
3.0
0.0
1.0
E
K
LKT0230
3.0
2.0
0.5
0.0
1.5
A
S
LKT0270
6.0
4.0
1.0
0.0
3.0
E
S
+
MOODUL: Toidutehnoloogia moodul 21.0 EAP (Eriõpe / peaeriala)
Eesmärgid
Mooduli õppeained arendavad valitud valdkonna toidutehnoloogiate ja protsesside mõistmist,
arendamist ja juhtimist. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Mooduli edukal läbimisel üliõpilane:
- kirjeldab ja eristab tehnoloogilisi seadmeid, protsesse ja hooneid ning neile kehtivaid erinõudeid;
- oskab rakendada toiduainete koostise, toidutehnoloogia, toiduohutuse, toidukvaliteedi ja toiduteaduse alaseid teadmisi probleemülesannete lahendamisel;
- mõistab ja kasutab tehnoloogiaid või innovatsiooni meetodeid toidutoodete väljatöötamisel;
- oskab muuta toidutehnoloogilisi protsesse saavutamaks stabiilsema ja kõrgema kvaliteediga toidutooted. Kuva rohkem...
Kohustuslikud ained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
LKT0150
6.0
0.0
0.0
0.0
0.0
A
S
Valikained:
Aine nimetus
Aine kood
EAP
Tunde nädalas
Loenguid
Praktikume
Harjutusi
E/A/H
Õpetamise semester
LKT0070
6.0
4.0
2.0
0.0
2.0
A
K
LKT0240
9.0
6.0
2.0
3.0
1.0
E
SK
LKT0250
9.0
6.0
3.0
3.0
0.0
E
S
LKT0280
9.0
6.0
4.0
2.0
0.0
E
S
+
MOODUL: Vabaõpe 6.0 EAP (Vabaõpe)
Eesmärgid
Moodul võimaldab üliõpilase silmaringi laiendamist läbi täiendavate teadmiste omandamise erialaga külgnevates valdkondades nii kodu kui välisülikoolides.
Õpiväljundid
Mooduli edukal läbimisel üliõpilane oskab selgitada ja kasutada vabaõppe raames õpitut.
+
MOODUL: Lõputöö 24.0 EAP (Lõputöö)
Eesmärgid
Lõputöö eesmärgiks on õpinguaastatel omandatud teadmiste ja oskuste loominguline integratsioon kompaktsesse uurimis- ja arendustöösse.
Lõputöö käigus arendatakse kirjandusega töötamise, eneseväljenduse ja uurimistulemuste loogilise esitamise oskusi ning kollektiivis töötamise oskust. Kuva rohkem...
Õpiväljundid
Üliõpilane:
- oskab õigeid meetodeid ja vahendeid kasutades iseseisvalt informatsiooni koguda ning seda kriitiliselt ja loovalt tõlgendada;
- oskab oma erialaga seonduvaid probleeme suuliselt ja kirjalikult selgitada ning erialases arutelus oma seisukohti ja tulemusi põhjendada;
- oskab anda edasi oma teadmisi ning tõsta oma teadmiste taset läbi elukestva õpingu. Kuva rohkem...
+
TÜÜPÕPINGUKAVA: sügis päevaõpe

