õppeaine eesmärgid eesti k
Õppeaine eesmärk on luua võimalused teadmiste ja oskuste saamiseks, et:
- anda toitumissoovitusi erinevas eas inimestele toitumiseks ja toitlustamiseks
- osata koostada menüüsid erinevas eas inimestele;
- toetada inimeste elukvaliteeti võimalike toitainete imendumishäirete ning ealiste protsesside korral toitumisvigade vältimisega.
õppeaine eesmärgid inglise k
The aim of this course is to create opportunities for knowledge and skills to:
- provide dietary recommendations for people of different ages to eat and for their catering;
- be able to compose menus for people of different ages;
- to support people's quality of life by preventing possible malabsorption of nutrients and age-related processes.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Aine läbinud üliõpilane:
- iseloomustab söömiskäitumisega seonduvaid terviseriske ja toetab eri eas inimesi vältimaks toitumisvigadest tulenevaid riske;
- annab toitumissoovitusi eri eas inimestele;
- koostab menüüsid eri eas ja vajadustega inimestele.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course the student:
- describes the health risks associated with eating behavior and supports people of different ages to avoid the risks of nutritional inadequacy;
- gives dietary recommendations to people of different ages;
- creates menus for people of different ages and needs.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Toitumine eri eluetappides - rasedad, imetavad emad, imikud, väikelapsed, teismelised, noorukid, keskealised, vanemaealised. Toitainete vajadus. Söömist raskendavad asjaolud. Söömiskäitumisega seonduvad tervisehäired. Vaegtoitumus. Sotsiaalsed aspektid soovituste andmisel.
Tungivalt soovituslik on enne läbida aine Toitumisõpetus KTO0310.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Nutrition at different stages of life - pregnant women, nursing mothers, infants, toddlers, teenagers, adolescents, middle-aged people, the elderly. Nutrient requirements. Aggravating circumstances for eating. Health risks associated with eating. Malnutrition. Social aspects of making recommendations.
It is strongly recommended to take the course KTO0310 Basic Nutrition beforehand.
hindamisviis eesti k
Arvestuse saamiseks peab üliõpilane täitma hindamiskriteeriumide all toodud nõuded.
iseseisev töö eesti k
Praktiline ülesanne sihtgrupile, infoleht, menüüde koostamine
õppekirjandus
Pitsi T, et al. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015. Tervise Arengu Instituut. Tallinn, 2017; Blomhoff, R., Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldorsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H.M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Thorsdottir, I. and Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023; Mahla M, Piirimäe E, Lember Ü. Rasedate ja imetavate emade toitumis- ja toidusoovitused. Tallinn: Tervise Arengu Instituut; 2007 Maser M, Järviste A, Einberg Ü, Sapatšuk I, Vaask S, Vihalemm T, Villa I. Laste ja noorte toidusoovitused. Tallinn: Tervise Arengu Instituut, Eesti Toitumisteaduse Selts; 2009 Pitsi T, Zilmer M. Söömise ja liikumise soovitused eakamatele. Tallinn: Tervise Arengu Instituut; 2021
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
2.0
sessioonõppe töömahud (semestris):