Jätkusuutlik toidu tootmine (LKT0130)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0130
õppeaine nimetus eesti k
Jätkusuutlik toidu tootmine
õppeaine nimetus inglise k
Sustainable food production
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
kevad
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Eeldusaine(d)
Eeldusaine 1
Biokeemia (YKL0063)
Eeldusaine 2
Mikrobioloogia (KTO0290)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
KATM02/25
ei
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Õpetada mõistma toidutootmise põhiteguritest ja –näitajatest. Õpetada kasutama andmebaase ja teaduskirjandust toiduga kindlustatuse, selle parandamise võimaluste ning erinevate tootmis- ja tarnestrateegiate jätkusuutlikkuse ning keskkonnamõjude hindamiseks. Analüüsida võimalusi toidutootmise negatiivse mõju vähendamiseks keskkonnale.
õppeaine eesmärgid inglise k
Give an understanding on critical factors and indices related to food production and distribution. Teach students to use databases and scientific literature to evaluate the situation in food security and sustainability of different food production and processing strategies. Analyze impact of food production chain on environment.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Tudengid oskavad analüüsida toitlustusolukorda Maal ja selle tendentse tulevikus, põllumajanduse ja toidutootmise industrialiseerimise mõju nii Maa elanikkonna toiduga kindlustatusele, toidu kvaliteedile ja keskkonnale. Tunnevad põhilisi toidutoorme kategooriaid, nende tootmise lokalisatsiooni, mahte ja tendentse ning nende bioloogilist ja koostise eripära. Suudavad välja pakkuda lahendusi toidu tootmise/tarbimise keskkonnamõjude vähendamiseks.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
Students are able to analyses the nutritional situation: those trends for future, impact of industrialization of agriculture and food processing on food security, quality, safety and environment. Know the main categories food materials, those production volumes, localization, trends and are aware of those biological, technological and nutritional peculiarities. Able to make suggestions to reduce the impact of food production and consumption on environment.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Eluks sobilike tingimuste ja elu teke Maal. Toiduks ja söödaks kasutatava primaarproduktsiooni tõstmise võimalused Maal. Primaarproduktsiooni sekundaarproduktsiooniks muutumise efektiivsus ja seda mõjutavad tegurid. Põhilised põllumajandussaaduste kategooriad, nende tootmise mahud ja tendentsid, maailmas. Vesi ja selle ressursside jätkusuutlik kasutamine. Toidu jahutamise, külmutamise, termilise töötlemise, hapendamise, rafineerimiseprotsesside mõju toitainete saagisele ning kvaliteedile: toitainete kaole, bioloogilisele kättesaadavusele, maitseomadustele ja ohutusele. Toidu pakendamisega seotud keskkonnamõjud ja nende ohjamine. Toitumisega seotud keskkonnamõjud: toidujääkide ja väljaheidete utiliseerimine ja taaskasutus. Mahetootmine ja selle jätkusuutlikkus. Toidutoorme kasutamine kütuse ja kemikaalide sünteesiks
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Formation of suitable for life conditions on Earth. Efficiency of conversion of primary production into secondary, the impact of different factors. . Major categories of agricultural products, production volumes and trends in the World. Effects of increasing yield on footprint of agricultural production. Water resources and their sustainability. Safety issues and environmental impacts of related to food packaging. Environmental issues related to human nutrition. Utilization, re utilization of food waste products and faces. Organic farming: sustainability of production and impact on food security worldwide. Food trade and help: impact on food security and social development of developing countries.
hindamisviis eesti k
-
hindamisviis ingl k
-
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
Loengumaterjalid, sisaldab viiteid täiendavale kirjandusele. FAO kodulehekülg ja andmebaasid. Teaduslik kirjandus.
• http://www.fao.org/sustainability/en/
• Sustainable Food Production, Editors: Paul Christou, Roxana Savin, Barry A. Costa-Pierce, Ignacy Misztal, C. Bruce A. Whitelaw. ISBN: 978-1-4614-5796-1 (Print) 978-1-4614-5797-8 (Online)
• Microorganisms in Sustainable Agriculture, Food, and the Environment [1-77188-479-7]
• Sustainable Agriculture and Food Supply: Scientific, Economic, and Policy Enhancements [1-77188-384-7] Etingoff, Kimberly
• Sustainable Food and Beverage Industries : Assessments and Methodologies [1-77188-410-X] Ionescu, Gabriela
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
3.0
loenguid
-
praktikume
0.0
praktikume
-
harjutusi
1.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2024/2025 kevad
Petri-Jaan Lahtvee, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    LKT0130 hindamismeetod eesti.pdf 
    kuva rohkem
    2022/2023 kevad
    Petri-Jaan Lahtvee, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      2020/2021 kevad
      Toomas Paalme, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        LKT0130 hindamismeetod eesti.pdf 
        2019/2020 kevad
        Toomas Paalme, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          LKT0130 hindamismeetod eesti.pdf 
          Ainekaart eesti keeles
          Ainekaart inglise keeles