Protsessid ja seadmed toidu töötlemisel (LKT0110)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0110
õppeaine nimetus eesti k
Protsessid ja seadmed toidu töötlemisel
õppeaine nimetus inglise k
Unit operations in food processing
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
kevad
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Eeldusaine(d)
Eeldusaine 1
Biotehnoloogia (KTO0370)
Eeldusaine 2
Keemiatehnika alused keemikutele (KAT0181)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
KATM02/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Õpetada kasutama materjali ja energia vahetuse protsesside teoreetilisi aluseid mõistmaks toidu töötlemis protsesside väljatöötamise, arenduse ja läbiviimise tehnilisi aspekte ning anda praktiline kogemus nende protsesside teostamisel ja vastavate seadmete kasutamisel.
õppeaine eesmärgid inglise k
Teach students to employ the principles material and energy exchange for food processing, manufacturing and development. Provide practical experience of using food processing unit.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Kursuse läbinud üliõpilane:
Tunneb massi- ja energiavahetuse protsesside teoreetilisi aluseid.
Tunneb toidu töötlemise põhiprotsesse ja nende läbiviimiseks vajalike seadmete tööpõhimõtet.
Omab praktilist kogemust nende seadmete kasutamisel tehnoloogiliste protsesside läbiviimisel.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
Student:
Knows and is able to apply the principles of mass and energy exchange in process development and in operating food processing unit.
Knows and is able to select the food processing equipment.
Has obtained practical experience in operating food processing unit.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Lühivaade arengutendentsidest toidu töötlemisettevõtetes. Toidu töötlemisprotsesside teostamise alused: materjali ja energia bilansid, voolamisteooria, soojus- ja massiülekanne. Toidu jahutus- ja külmutusprotsessid. Mehhaanilised ja krüogeensed külmutusseadmed. Termilise töötlemise protsessid: soojusvahetus. Ahjud, grillid, röstrid, autoklaavid. Transpordi protsessid: hüdraulilised, pneumaatilised, mehhaanilised. Pumbad, ventilaatorid. Peenendus- ja segamisprotsessid. Segajad, lõikeseadmed, purustid, veskid, homogenisaatorid.
Lahutus- ja rafineerimisprotsessid. Sõelad, tsüklonid, tsentrifuugid, filtratsiooniseadmed, kristallisaatorid, ekstraktsiooni seadmed. Kontsentreerimis ja kuivatusprotsessid. Vaakuumaurutid, õhkkuivatid, aurutid, lüofilisaatorid ja piiskkuivatid. Dekontamineerimis- ja puhastusprotsessid. Pastörisaatorid, sterilisaatorid, kiiritusseadmed. Puhastusagendid ja CIP-süsteemid. Massiülekanne fermentatsiooni protsessides. Fermenterid ja kääritus/laagerdus tankid, biopuhastid ja komposterid. Kliima kontrolli süsteemid. Konditsioneerid, soojuspumbad, õhufiltrid. Protsesside juhtimissüsteemid. Protsesside mõõte- ja täitevseadmed.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Introduction into course. Overview on main trends in food processing units. Principles of food processing: mass, energy and heat balance, fluid flow theory, heat and mass transfer theory, and exchange. Heat transfer applications: heat exchangers, mechanical refrigeration circuit, refrigeration evaporators, freezers, grills, ovens, autoclaves. Fluid flow applications: liquid pumps, and pneumatic transport. Size reduction applications: jaw and gyratory crushers; hammer and plate mill grinders. Mixing: propeller mixers, ribbon blender, double-cone mixer and kneader. Mechanical separation processes: sedimentation plant, cyclone separation, liquid and solid centrifuges, filtration, ultrafiltration, reversed osmosis systems. Extraction and crystallization processes and systems. Evaporation and drying: vacuum evaporators, freeze dryers, spray driers. Decontamination processes: pasteurizers, sterilizers, cleaning in place (CIP) systems. Fermentation processes: fermentation tanks, cultivation devices, waste water treatment plants. Air cleaning and conditioning: heat and moisture exchangers, heat pumps and air filters. Process control: measurement and control equipment.

hindamisviis eesti k
-
hindamisviis ingl k
-
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
• Unit Operations in Food Processing - the Web Edition
http://www.nzifst.org.nz/unitoperations
• Food Processing Technologies : Impact on Product Attributes [1-4822-5754-8
• Processing Technologies for Milk and Milk Products [1-77188-548-3
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
1.0
praktikume
-
harjutusi
1.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 kevad
Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    LKT0110 hindamismeetod eesti.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 kevad
    Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      LKT0110 hindamismeetod eesti.pdf 
      2023/2024 kevad
      Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 kevad
        Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          2021/2022 kevad
          Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
          eesti keel
            LKT0110 hindamismeetod eesti.pdf 
            2020/2021 kevad
            Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
            eesti keel
              LKT0110 hindamismeetod eesti.pdf 
              2019/2020 kevad
              Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
              eesti keel
                LKT0110 hindamismeetod eesti.pdf 
                2018/2019 kevad
                Ivar Järving, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
                eesti keel
                  LKT0110 hindamismeetod eesti.pdf 
                  Ainekaart eesti keeles
                  Ainekaart inglise keeles