Toidutehnoloogia põhiprotsessid (LKT0220)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0220
õppeaine nimetus eesti k
Toidutehnoloogia põhiprotsessid
õppeaine nimetus inglise k
Principles of Food Processing
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
õppeaine täies mahus läbitav e-õppes
ei
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
kevad
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LATB22/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Aine eesmärk on õpetada üliõpilasi mõistma toidu käitlemisel toimuvaid põhiprotsesse.
õppeaine eesmärgid inglise k
The aim of this course is to teach students to understand the basic processes involved in food handling.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Aine läbinud üliõpilane:
- tunneb toiduainete töötlemisel toimuvate protsesside põhialuseid;
- tunneb erinevate toiduainete tootmistehnoloogiaid;
- tunneb toidu säilitamisel toimuvaid protsesse ja oskab valida sobivad säilitusmeetodeid;
- mõistab toidu stabiilsust mõjutavaid tegureid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course the student:
- understands the principal processes involved in food production;
- knows different food production technologies;
- knows the technologies of food preservation and can choose appropriate preservation methods,
- can evaluate and ensure food stability.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Toidutoore kui bioloogiline elusmaterjal. Taimerakkude, kudede, seemnete ja loomsete rakkude ja kudede ehituse eripära. Bioloogilised ja keemilised protsessid toidutoorme säilitamisel ja töötlemisel. Toiduainete tootmisel ja toidu valmistamisel kasutatavad mehaanilised, termilised ja bioloogilised protsessid. Massi- ja soojusülekanne. Tehnoloogiaskeemid ja retseptid. Toidu säilitamismeetodid ja toidu säilitamisel toimuvad protsessid. Faasiüleminekud. Toidu stabiilsus ja selle parandamisvõimalused. Säilitusainete toimemehhanismid. Toidu töötlemise näidisprotsessid.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Raw food as biological living material. Specificity of the construction of plant cells, tissues, seeds and animal cells and tissues. Biological and chemical processes in the storage and processing of food raw materials. Mechanical, thermal and biological processes used in food production and food preparation. Mass and heat transfer. Technology charts and recipes. Food preservation methods and food storage processes. Phase transitions. Food stability and ways to improve it. Mechanisms of action of preservatives. Exemplary food processing processes.
hindamisviis eesti k
-
hindamisviis ingl k
-
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
.
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
2.0
praktikume
-
harjutusi
0.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
Allan Olspert, vanemteadur (LK - keemia ja biotehnoloogia instituut)
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 kevad
Allan Olspert, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    Hindamiskriteeriumid Toidutehnoloogia põhiprotsessid LKT0220.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 kevad
    Allan Olspert, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      Hindamiskriteeriumid Toidutehnoloogia põhiprotsessid LKT0220.pdf 
      2023/2024 kevad
      Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 kevad
        Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          Ainekaart eesti keeles
          Ainekaart inglise keeles