Toit ja toitumine (LKT0200)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0200
õppeaine nimetus eesti k
Toit ja toitumine
õppeaine nimetus inglise k
Food and Nutrition
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
3.00
deklareeritav
jah
õppeaine täies mahus läbitav e-õppes
ei
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
sügis
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LATB22/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Tutvustada toidutehnoloogia põhialuste, mõistete, protsesside ning toidu tootmise ja tarbimisega seotud probleeme, et motiveerida tudengeid omandama süviti erialaga ja muude eluvaldkondadega seonduvad alusteadmised.
õppeaine eesmärgid inglise k
Introduce the fundamentals, concepts, processes, and problems of food production and consumption to motivate students to acquire in-depth knowledge of the profession and other areas of life.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Aine läbinud üliõpilane:
- oskab kasutada andmebaase toidu ja selle tootmise kohta käiva informatsiooni leidmiseks;
- mõistab toidu valmistamisel toimuvate protsesside olemust;
- tunneb toidu valmistamisel kasutavaid põhitehnoloogiaid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course the student:
- can use databases to find information on food and its production;
- understands the nature of food production processes;
- knows the basic technologies used in food production.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Sissejuhatus toidutehnoloogiasse, toiduteaduse ajalugu. Toidu andmebaasid. Massi ja energia jäävuse ning termodünaamika seadused kui toidutehnoloogia ja tervist toetava toitumise alus. Toidu tootmine ja sellega kindlustatus maailmas. Toit ja toitumissoovitused. Toidu säilitamine ja konserveerimine. Piima-, liha, teravilja-, köögivilja-, kääritus- ja õlitehnoloogiate eripära lühitutvustus. Toidu kvaliteet, ohutus, seadusandlus, märgistus. Toidu analüüs, selle eripära. Maitse ja aroom.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Introduction to food technology, history of food science. Food databases. The laws of mass and energy conservation and thermodynamics as the basis of food technology and health-promoting nutrition. Food production and security in the world. Food and healthy diet recommendations. Food preservation. Introduction to the dairy, meat, cereals, vegetables, fermentation and oil technologies. Food quality, safety, legislation, labeling. Food analysis, its peculiarities. Taste and aroma.
hindamisviis eesti k
-
hindamisviis ingl k
-
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
.
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
2.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
0.0
praktikume
-
harjutusi
0.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 sügis
Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    Hindamiskriteeriumid Toit ja toitumine LKT0200.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 sügis
    Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      2023/2024 sügis
      Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 sügis
        Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          2021/2022 sügis
          Katrin Laos, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
          eesti keel
            Hindamiskriteeriumid Toit ja toitumine LKT0200.pdf 
            2020/2021 sügis
            Toomas Paalme, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
            eesti keel
              Hindamiskriteeriumid Toit ja toitumine LKT0200.pdf 
              Ainekaart eesti keeles
              Ainekaart inglise keeles