Tootmisprojekteerimise alused (EXX0040)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
EXX0040
õppeaine nimetus eesti k
Tootmisprojekteerimise alused
õppeaine nimetus inglise k
Basics of production design
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
sügis
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
LAAB17/25
ei
LATB22/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
EA - ehituse ja arhitektuuri instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Kursuse eesmärk on anda toidutehnoloogia valdkonna spetsialistile ülevaade hoonete tehnosüsteemide ehitusest, peamistest tehnilistest parameetritest ja piirangutest ning korrashoiust. Õppeaine läbinu on võimeline koos erialaspetsialistidega koostama toiduainetööstuse nõuetest lähtuvaid hankedokumentatsioone ja andma sisendeid tehniliste kirjelduste koostamisse.
õppeaine eesmärgid inglise k
The purpose of this course is to give an overview of technical systems in buildings, main technical parameters and limitations and maintenance. Student who passes the course is capable to compile technical descriptions and requirements for tender documents based on the food technology perspective.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Õppeaine läbinud üliõpilane:
- on saanud ülevaate hoone tehnosüsteemide ehitusest ja toimimisest;
- tunneb ehitiste ja seadmete korrashoiu tagamise põhimõtteid;
- oskab koostada toiduainetööstuse nõuetest lähtuvat hankedokumentatsiooni;
- teab tehnosüsteemide (elekter, vesi, ventilatsioon, küte, jahutus jms) peamisi iseloomulikke parameetreid ja neile esitatud nõudeid;
- on saanud ülevaate valdkonna peamistest standarditest ja juhistest;
- tunneb valdkonna ergonoomikat ja arhitektuurseid ruuminõudeid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course the student:
- has an overview of the construction and functioning of the technical systems in buildings;
- knows how to maintain and manage buildings and equipment;
- knows how to compile specific technical descriptions for food industry and technology;
- knows the main technical parameters and requirements of technical systems in buildings (electricity, water, ventilation, heating, cooling etc.);
- has an overview of the main standards and guidelines in the field;
- knows specific ergonomics and architectural spatial requirements.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Tellija/kasutaja kohustused ehitiste ja seadmete korrashoiul. Korrashoiu mõiste, korrashoiu hangete läbiviimise põhimõtted. Hooldusjuhend, korrashoiukava, elektirkäit, seadmete kasutamise ohutuse tagamine, tuleohutus ehitistes. Puhastamine ja koristamine korrashoiu tegevuste kompleksis. Hoone siseste ja väliste joogi- ja reoveesüsteemide ehitus ja neile kohaldatud nõuded. Vee kvaliteedist, kvantiteedist ja puhastusest tulenevad piirangud. Ruumide sisekliima ja selle parameetrid. Õhu töötlemise protsessid. Hoone küte, ventilatsioon ja jahutus ning selle energiatarve. Tehnoloogilise soojuse utiliseerimine. Tehnosüsteemide juhtimine. Elektrienergiavarustuse alused. Elektrivarustus hoonetes ja asjakohased nõuded. Elektriohutus. Nõrkvoolu- ja elektriautomaatikasüsteemide komponendid. Ruumide planeerimine ning neile esitatavad nõuded.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Obligations of the user on the maintenance of buildings and equipment. The concept of maintenance, the principles of maintenance procurement. Maintenance instructions, maintenance plan, electrical operation, ensuring the safety of the use of equipment, fire safety in buildings. Cleaning and tidying in the complex of maintenance activities. Construction of drinking water and sewer systems inside and outside of buildings. Requirements and limitations based on water quality, quantity and purification. Indoor climate and main parameters. Air treatment processes. Heating, ventilation and cooling in buildings, concurrent energy consumption. Utilization of technological heating. Operation of technical systems in buildings. Basics of the electric energy supply. Electric supply in buildings and respective requirements. Electric safety. Components of the low-power supply and electric automation systems. Requirements for designing architectural plan layouts.
hindamisviis eesti k
Kursus lõpeb kirjaliku eksamiga.
hindamisviis ingl k
The course ends with a written exam
iseseisev töö eesti k
Erialase kirjanduse läbi töötamine, Moodle testide sooritamine.
iseseisev töö ingl k
Working through the literature, conducting Moodle tests.
õppekirjandus
Õppeaine Moodle'i kursuse konspektid.
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
0.0
praktikume
-
harjutusi
2.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 sügis
Roode Liias, EA - ehituse ja arhitektuuri instituut
eesti keel
    EXX0040 Hindamiskriteeriumid_est.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 sügis
    Roode Liias, EA - ehituse ja arhitektuuri instituut
    eesti keel
      2023/2024 sügis
      Roode Liias, EA - ehituse ja arhitektuuri instituut
      eesti keel
        Ainekaart eesti keeles
        Ainekaart inglise keeles