course aims in Estonian
Anda baasteadmised piima koostisest, tootmisest ja töötlemisest, sh piima (peamiselt lehmapiima) füüsikalised, keemilised ja mikrobioloogilised omadused, nende mõju piima ja piimatoodete omadustele ja säilivusele; tehnoloogilised protsessid piima töötlemisel, biokeemilised protsessid, juuretised ja nende omadused. Peamised piimatooted, kaasaegsed töötlemisvõimalused, analüüsitehnikad. Loenguid täiendavad praktikumid, milles tutvutakse piimatoodete tehnoloogiatega ning analüütikaga.
course aims in English
To give basic knowledge in dairy technology: milk production and quality, chemistry, microbiology and processing of milk, nutritional value, analytical methods, starter cultures, principles of main processing methods (pasteurization, homogenisation, standardization, coagulation). Practical training in parallel with lectures.
learning outcomes in the course in Est.
Üliõpilane teab mis on piim, millest sõltub piima koostis ja töödeldavus, põhiliste piimatoodete tehnoloogiaid, teab peamiste piimatööstuse seadmete tööpõhimõtteid,
oskab hinnata toodete kvaliteeti ja säilivust, valdab infot piimatööstuses kasutatavate juuretiste kohta. Üliõpilane orienteerub erialases kirjanduses ja oskab otsida vajalikku informatsiooni piima ja piimatoodete teemadel ning lahendada piimatööstuses esinevaid probleeme.
learning outcomes in the course in Eng.
The student understands the basic technologies of milk processing, chemical and microbiological composition of raw milk and milk products, the role of milk and microorganisms for human health. The student is able to find information from literature and internet sources to solve the problems related to milk and dairy technology.
brief description of the course in Estonian
Piim kui toit, piima teke ja tootmine, töötlemine valmistoodeteks. Piima bioloogiline väärtus ja selle muutumine töötlemisel. Tööstuslikud protsessid ja seadmed piima töötlemisel; tootmistegurite (mehaanilised, termilised, ensümaatilised, mikrobioloogilised jt) mõju piima omadustele, säilivusele ja kvaliteedile. Piimatööstuse juuretised, nende valik, erinevused, kasutusala, piima happeline ja ensümaatiline kalgendamine. Erinevate piimatoodete valmistamise teoreetilised alused ja tehnoloogiad (fermenteeritud tooted, joogipiimatooted, kohupiim, juust, või, jäätis jt), piimatööstuse kõrvalsaadused ja nende kasutamine. Lihtsamad arvutused (piimatoodete rasva ja kuivaine, saagise jmt leidmiseks).
brief description of the course in English
Chemical, physical, biochemical, microbiological, technological properties of milk, its nutritional value. Principles of main processes applied in dairy industry.
Variety of starter cultures and additives. Practical training in making dairy products, associated analyses and calculations
type of assessment in Estonian
-
type of assessment in English
-
independent study in Estonian
-
independent study in English
-
study literature
• Piimanduse käsiraamat,Tartu 2001
• Dairy Processing Handbook, Tetra Pak 2003, INTERNET
• Piima ja piimatoodete mikrobioloogia, P. Elias, A. Elias, Tartu, 2004
• Dairy Science and Technology, Second Edition (Food Science and Technology) 2006 Pieter Walstra, Jan T. M. Wouters, Tom J. Geurts
• Lactic Acid Bacteria (Food Science and Technology) 2004
Seppo Salminen (Editor), Atte von Wright (Editor), Arthur C. Ouwehand
study forms and load
daytime study: weekly hours
4.0
session-based study work load (in a semester):