Dairy technology
BASIC DATA
course listing
A - main register
course code
LKT0100
course title in Estonian
Piimatehnoloogia
course title in English
Dairy technology
course volume CP
-
ECTS credits
6.00
to be declared
yes
assessment form
Examination
teaching semester
autumn
language of instruction
Estonian
English
Study programmes that contain the course
Structural units teaching the course
LK - Department of Chemistry and Biotechnology
Course description link
Timetable link
View the timetable
Version:
VERSION SPECIFIC DATA
course aims in Estonian
Anda baasteadmised piima koostisest, tootmisest ja töötlemisest, sh piima (peamiselt lehmapiima) füüsikalised, keemilised ja mikrobioloogilised omadused, nende mõju piima ja piimatoodete omadustele ja säilivusele; tehnoloogilised protsessid piima töötlemisel, biokeemilised protsessid, juuretised ja nende omadused. Peamised piimatooted, kaasaegsed töötlemisvõimalused, analüüsitehnikad. Loenguid täiendavad praktikumid, milles tutvutakse piimatoodete tehnoloogiatega ning analüütikaga.
course aims in English
To give basic knowledge in dairy technology: milk production and quality, chemistry, microbiology and processing of milk, nutritional value, analytical methods, starter cultures, principles of main processing methods (pasteurization, homogenisation, standardization, coagulation). Practical training in parallel with lectures.
learning outcomes in the course in Est.
Üliõpilane teab mis on piim, millest sõltub piima koostis ja töödeldavus, põhiliste piimatoodete tehnoloogiaid, teab peamiste piimatööstuse seadmete tööpõhimõtteid,
oskab hinnata toodete kvaliteeti ja säilivust, valdab infot piimatööstuses kasutatavate juuretiste kohta. Üliõpilane orienteerub erialases kirjanduses ja oskab otsida vajalikku informatsiooni piima ja piimatoodete teemadel ning lahendada piimatööstuses esinevaid probleeme.
learning outcomes in the course in Eng.
The student understands the basic technologies of milk processing, chemical and microbiological composition of raw milk and milk products, the role of milk and microorganisms for human health. The student is able to find information from literature and internet sources to solve the problems related to milk and dairy technology.
brief description of the course in Estonian
Piim kui toit, piima teke ja tootmine, töötlemine valmistoodeteks. Piima bioloogiline väärtus ja selle muutumine töötlemisel. Tööstuslikud protsessid ja seadmed piima töötlemisel; tootmistegurite (mehaanilised, termilised, ensümaatilised, mikrobioloogilised jt) mõju piima omadustele, säilivusele ja kvaliteedile. Piimatööstuse juuretised, nende valik, erinevused, kasutusala, piima happeline ja ensümaatiline kalgendamine. Erinevate piimatoodete valmistamise teoreetilised alused ja tehnoloogiad (fermenteeritud tooted, joogipiimatooted, kohupiim, juust, või, jäätis jt), piimatööstuse kõrvalsaadused ja nende kasutamine. Lihtsamad arvutused (piimatoodete rasva ja kuivaine, saagise jmt leidmiseks).
brief description of the course in English
Chemical, physical, biochemical, microbiological, technological properties of milk, its nutritional value. Principles of main processes applied in dairy industry.
Variety of starter cultures and additives. Practical training in making dairy products, associated analyses and calculations
type of assessment in Estonian
-
type of assessment in English
-
independent study in Estonian
-
independent study in English
-
study literature
• Piimanduse käsiraamat,Tartu 2001
• Dairy Processing Handbook, Tetra Pak 2003, INTERNET
• Piima ja piimatoodete mikrobioloogia, P. Elias, A. Elias, Tartu, 2004
• Dairy Science and Technology, Second Edition (Food Science and Technology) 2006 Pieter Walstra, Jan T. M. Wouters, Tom J. Geurts
• Lactic Acid Bacteria (Food Science and Technology) 2004
Seppo Salminen (Editor), Atte von Wright (Editor), Arthur C. Ouwehand
study forms and load
daytime study: weekly hours
4.0
session-based study work load (in a semester):
lectures
2.0
lectures
-
practices
2.0
practices
-
exercises
0.0
exercises
-
lecturer in charge
-
LECTURER SYLLABUS INFO
semester of studies
teaching lecturer / unit
language of instruction
Extended syllabus
2021/2022 autumn
Signe Adamberg, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
Estonian
    LKT0100 piimatehnoloogia hindamiskriteeriumid ingk.pdf 
    display more
    2019/2020 autumn
    Signe Adamberg, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
    Estonian
      LKT0100 piimatehnoloogia hindamiskriteeriumid ingk.pdf 
      2018/2019 autumn
      Signe Adamberg, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
      Estonian
        LKT0100 piimatehnoloogia hindamiskriteeriumid ingk.pdf 
        Course description in Estonian
        Course description in English