Food Safety and Quality
BASIC DATA
course listing
A - main register
course code
LKT0030
course title in Estonian
Toidu ohutus ja kvaliteet
course title in English
Food Safety and Quality
course volume CP
-
ECTS credits
6.00
to be declared
yes
assessment form
Examination
teaching semester
autumn
language of instruction
Estonian
English
Study programmes that contain the course
Structural units teaching the course
LK - Department of Chemistry and Biotechnology
Course description link
Timetable link
View the timetable
Version:
VERSION SPECIFIC DATA
course aims in Estonian
Eesti ja EL toiduvaldkonda reguleerivast õigusloome alaste üldteadmiste ja põhimõtete mõistmine ja rakendamine. Seadusandlike õigusaktide nõuetele vastava enesekontrollisüsteemi põhimõtete ning toiduohutuse tagamise meetodite õpetamine toidukäitlemisettevõtetes toidu ohutuse tagamiseks. Toidutööstusele suunatud kvaliteedisüsteemide kavandamise ja loomise printsiipide loomine tuginedes kvaliteedijuhtimissüsteemi standardile EVS-EN ISO 9001:2001. Põhiteadmiste omandamine toidukäitlemisettevõtetes potentsiaalsete mikrobioloogiliste ohtude määramiseks kasutatavate rahvusvaheliselt tunnustatud, kaasaegsetest proovivõtu- ja analüüsimeetoditest ning tehnikatest.
course aims in English
To understand and apply essential knowledge of Food and Hygiene legislation in Estonia and in EU. Teaching the principles of self control system including food safety assurance methods according to the food legislation requirements in food enterprises to ensure food safety. To introduce the principles of the design and implementation of quality systems focused on food industry according to demands of quality management system standard EVS-EN ISO 9001:2001. To obtain basic knowledge to determine potential microbiological hazards in food enterprises using internationally recognised sampling - and test methods and techniques.
learning outcomes in the course in Est.
Üliõpilased on omandanud teadmised toiduvaldkonna seadusloomest, toidu ohtude ja riski hindamisest ning praktilised oskused ja kogemused erinevate toodete toiduohutuse tagamise süsteemide väljatöötamisel. Üliõpilastel on ettekujutus kvaliteedisüsteemide kavandamisest ja ülesehitusest ettevõttes. Üliõpilased on omandanud teadmised ja oskused võimalike mikrobioloogiliste ohtude määramiseks kasutatavate proovivõtu- ja analüüsimeetodite ning tehnikate rakendamiseks.
learning outcomes in the course in Eng.
Students have obtained knowledge about food legislation, food hazards and risk assessment; practical skills to elaborate food safety assurance systems for different food products.
Students have obtained an imagination about design and elaboration of quality systems in food enterprises.
Students have obtained knowledge about sampling and test methods and different techniques to determine potential microbiological hazards.
brief description of the course in Estonian
Toiduvaldkonna seadusloome, rahvusvahelised standardid,
maailmaorganisatsioonid (FAO, WHO, IDF, FDA, ISO jt) toiduohutuse tagamisel ja tarbija tervise kaitsel. Toiduohutuse mõiste ja sellega seonduvad terminid (oht, risk jt), füüsikalised, keemilised ja bioloogilised (bakterid, hallitusseened, algloomad, parasiidid, viirused) ohud toidus. Patogeenide profiil, nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid. Mikrobioloogilised kriteeriumid, nende loomise ja rakendamise põhimõtted. Rahvusvaheliselt tunnustatud HACCP kontseptsiooni põhimõtete rakendamine toidukäitlemise ettevõtetes toidu ohutuse tagamisel. Toidu kvaliteet ja kvaliteedi tagamise põhimõtted.
Standardite EVS-ISO 9001 ja EVS-ISO 22000 nõuded kvaliteedi- ja toiduohutuse
juhtimissüsteemide väljatöötamiseks toidutööstuses.

Praktikum: Vee mikrobioloogiline analüüs membraanfiltri meetodil, coli-laadsete bakterite ja
E. coli arvuline määramine. Õhu mikrobioloogiline analüüs sedimentatsiooni meetodil: bakterite, pärm-ja hallitusseente arvuline määramine.
Laboratoorsed tööd tootmiskeskkonna, seadmete ja inventari ning kätehügieeni ja kätepesu tõhususe mikrobioloogiliseks määramiseks.
brief description of the course in English
Food legislation (European and Estonian food legislative documents – directives, regulations etc; Estonian food law).
Global organisations (FAO, WHO, IDF, FDA, ISO etc) in assuring food safety and protecting consumer`s health.
Terminology of the food safety field (hazard, risk etc); physical, chemical and biological (bacteria, moulds, protozoae, parasites, viruses) hazards in food. Profile of pathogens, factors that influent its growth and multiplication. Microbiological criteria for food, principles for the establishment and application.

Establishing of principles of internationally recognised HACCP concept in food enterprises to assure food safety.
Food quality and quality assurance. Requirements of Standards EVS-ISO 9001 and EVS-ISO 22000 to elaborate quality and food safety management systems in food enterprises.

Practical work: Microbiological monitoring of the food processing environment: sampling of surfaces, equipment (swab and contactplate methods), detection and enumeration of Enterobacteriaceae, coliforms and E. coli, yeasts and moulds; air sampling: sedimentation method, detection and enumeration of viable bacteria, yeasts and moulds. Water quality: membrane filter method, enumeration of coliforms and E. coli. Microbiological methods for the assessment of hand hygiene and handwashing.
type of assessment in Estonian
-
type of assessment in English
-
independent study in Estonian
-
independent study in English
-
study literature
Antakse õppetöö käigus
study forms and load
daytime study: weekly hours
4.0
session-based study work load (in a semester):
lectures
1.0
lectures
-
practices
1.0
practices
-
exercises
2.0
exercises
-
lecturer in charge
-
LECTURER SYLLABUS INFO
semester of studies
teaching lecturer / unit
language of instruction
Extended syllabus
2022/2023 autumn
Kristel Vene, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
Estonian
    display more
    2021/2022 autumn
    Kristel Vene, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
    Estonian
      LKT0030 Food Safety and Quality.pdf 
      2020/2021 autumn
      Kristel Vene, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
      Estonian
        LKT0030 Food Safety and Quality.pdf 
        2019/2020 autumn
        Kristel Vene, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
        Estonian
          LKT0030 Food Safety and Quality.pdf 
          Course description in Estonian
          Course description in English