õppeaine eesmärgid eesti k
Õppeaine eesmärk on anda „Külmutusseadmete“ eriala õppijatele teadmised toiduainete füüsikalis-keemilisest koostisest; tehnoloogiliste operatsioonide ning protsesside eesmärgist ja tehnikast; säilitamisel ja külmtöötlemisel toimuvatest muudatustest kalas, lihas, puu- ja juurviljades; külmtöötlemist reguleerivatest tehnoloogiainstruktsioonidest, standarditest ja sanitaareeskirjadest, anda teadmised külmutussüsteemides kasutatavatest külmutustehnoloogilistest seadmetest ja nende kasutamisest külmutustehnikas.
õppeaine eesmärgid inglise k
Course are designed to provide learners with knowledge of the physic-chemical composition of the food; technological operations and processes for purpose and technique; changes taking place in the processing and cold storage of fish, flesh, fruit and vegetables; cold treatment in according the technological instructions, standards and health rules and give knowledge of technological devices used in refrigeration technology.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Õppija teab:
• toiduainete füüsikalis-keemilisi koostisi;
• toiduainete külmaga töötlemise tehnoloogiaid;
• toiduainete säilitamise eeskirju, nõudeid ja standardeid.
• Erinevat tüüpi kiirkülmutite (kamber-, tunnel-, konveier-, spiraal-, plaat-, rootorkiirkülmutid jms.) otstarvet, ehitust, töö põhimõtteid, eksplua-tatsiooni-, hooldus- ja ohutusjuhendeid.
• Kiirkülmutite töös esineda võivaid häireid ja nende kõrvaldamise meetodeid.
• Erinevat tüüpi jäägeneraatorite otstarvet, ehitust, töö põhimõtteid, eksplua-tatsiooni-, hooldus- ja ohutusjuhendeid.
• Jäägeneraatorite töös esineda võivaid häireid ja nende kõrvaldamise meetodeid.
Õppija oskab:
• organiseerida vastavalt tehnoloogilistele ja sanitaar-eeskirjadele ja nõuetele toiduainete jahutamist, külmutamist ja säilitamist.
• Valmistada ette erinevat tüüpi kiirkülmutite töösse lülitamist, režiimi viimist kuni ekspluatatsiooniliste töö-parameetriteni.
• Tagada külmutusprotsessi käigus kiir-külmutites optimaalsed parameetrid ning häireteta töö.
• Kõrvaldada kiirkülmutite töös esineda võivaid häireid.
• Valmistada ette erinevat tüüpi jäägeneraatorite töösse lülitamist ja režiimi viimist.
• Tagada jää tootmise käigus jäägeneraa-torites optimaalsed tööparameetrid ning häireteta töö.
• Kõrvaldada jäägeneraatorite töös esineda võivaid häireid.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
Student knows:
the physico-chemical composition of the food;
low temperature food processing technologies;
food storage regulations, requirements and standards.
• Different types of shock freezers (chamber, tunnel conveyor, coil, plate, rotor shock freezers, etc.). The purpose, structure, work principles, operation, maintenance and safety instructions.
• Shock freezers operation problems and there elimination methods.
• Different types of ice generators, purpose, structure, work principles, operation, maintenance and safety instructions.
• Ice generators operation problems and there elimination methods.
Student is able to:
• Prepare various types of shock freezers for work, adjust performance parameters.
• Ensure that the optimum parameters and smooth work during the freezing process in shock freezers
• Eliminate the disruptions that may occur in shock freezers work.
• Prepare various types of ice generator to turned on
• Ensure the production of ice during the ice generators optimum performance and trouble-free functioning.
• To eliminate the disruptions that may occur in the ice generators.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Teema 1. Sissejuhatus ainesse – toiduainete (liha, kala, piimatoodete, puu- ja juurvilja jms) füüsikalis-keemiline koostis.
Teema 2. Külmutustehnoloogiliste protses-side ja –operatsioonide eesmärk ja tehnika.
Teema 3. Muudatused toiduainetes külmaga töötlemisel
Teema 4 Toiduainete külmtöötlemist reguleerivad instruktsioonid, standardid ja sanitaareeskirjad.
Teema 5. Lühiülevaade külmutustehnoloogiliste seadmete arengust ja kasutusaladest. Põhilised külmutustehnoloogiliste seadmete lülitusskeemid üldisesse külmutussüsteemi.
Teema 6 . Kamber-, tunnel-, konveier-, spiraal-, plaat- ja rootortüüpi kiirkülmutite koosnevus, konstrukt-sioonilised iseärasused, töö põhimõtted. Kiirkülmutite ekspluatatsioon, hooldus ja remont, töös esinevad häired ja nende kõrvaldamine. Ohutustehnika ja keskkonna-ohutus kiirkülmutite käitlemisel.
Teema 7. Erinevat tüüpi jäägeneraatorite koosnevus, konstruktsiooni-lised iseärasused, töö põhimõtted. Jää-generaatorite ekspluatatsioon, hooldus ja remont, töös esinevad häired ja nende kõrvaldamine. Ohutustehnika ja keskkonna-ohutus jäägeneraatorite käitlemisel.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Topic 1. Introduction to the subject - food (meat, fish, milk products, fruits and vegetables, etc.), the physico-chemical composition.
Topic 2. Refrigeration technological processes and operations aims and technology.
Topic 3. Changes in food due to freezing.
Topic 4. The food freezing regulating instructions, standards and health rules.
Topic 5. Introduction to the subject. A brief overview of the evolution of technological refrigeration equipment and field of uses. Basic switching circuits of technological refrigeration equipment in the general refrigeration system.
Topic 6. Shock freezers. The chamber, tunnel, conveyor, spiral, plate and rotor-type shock freezers, constructional features, working principles. Shock freezers Operation, maintenance and repair work occurring disorders and their elimination. Safety and environmental friendly shock freezers handling.
Topic 7. Ice generators. Different types of ice generators, constructional features, working principles. Ice generators operation, maintenance and repair work occurring disorders and their elimination. Safe and environmental friendly of the ice generators handling.
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):