Toitumise biokeemia (LKT0080)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0080
õppeaine nimetus eesti k
Toitumise biokeemia
õppeaine nimetus inglise k
Biochemistry of Nutrition
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
õppeaine täies mahus läbitav e-õppes
ei
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
sügis
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Eeldusaine(d)
Eeldusaine 1
Biokeemia (YKL0063)
Aine on eelduseks
Toitumisuuringud (LKT0170)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
KATM02/25
jah
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Toitumise biokeemia eesmärk on selgitada inimese toitumise füsioloogilisi aspekte läbi biokeemia vaatepunkti. Selleks läbitakse toidu ringkäik, alustades seedetraktist, kus toimub makrotoitainete lagundamine ja imendumine ning saadud ühendite rakus kasutamiseni. Vaadeldakse organismi erinevate seisundite (aktiivne, passiivne) ja energia tarbimise seoseid; samuti vee, soolade ja mikrotoitainete (vitamiinid, mineraalid) kasutamist.
õppeaine eesmärgid inglise k
The aim of nutritional biochemistry is to explain the physiological aspects of human nutrition from the perspective of biochemistry. This involves tracing the journey of food, starting from the digestive tract where the breakdown and absorption of macronutrients occur, leading to their utilization within cells. The connections between various states of the body (active, passive) and energy consumption are observed, as well as the utilization of water, salts, and micronutrients (vitamins, minerals).
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Õppeaine läbinud üliõpilane:
- saab aru toitumise füsioloogilistest alustest;
- teab seedimise füsioloogiat, seedeelundkonna peamisi organeid, nende tähtsamaid funktsioone ja üldist ehitust; makrotoitainete (lipiidid, süsivesikud, valgud) lagundamist, imendumist ja nende metaboolseid radu ka raku tasandil; energia tarvet organismi erinevates seisundites, selle mõõtmise viise; vee, soolade ja mikrotoitainete kasutamist organismi poolt.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
After completing this course, the student:
- understands the physiological foundations of nutrition;
- the physiology of digestion, the main organs of the digestive system, their essential functions, and general structure; the breakdown and absorption of macronutrients (lipids, carbohydrates, proteins), their metabolic pathways at the cellular level; energy requirements in different states of the body, methods of its measurement; the utilization of water, salts, and micronutrients by the organism.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Seedetrakti ja seedeelundite üldiseloomustus ja ehitus. Makrotoitainete (süsivesikud ja kiudained, lipiidid, valgud) üldine iseloomustus, allikad, lagundamine seedetraktis ning imendumise mehhanismid. Energia tootmine rakus. Metabolismi integratsioon ja regulatsioon kudede ja organite vahel. Energia tarve ja keha koostis, füüsilise aktiivsuse mõju. Vesi ja elektrolüüdid, söögiisu ja janu regulatsioon. Mikrotoitainete (vitamiinid, mineraalid) vajadus, imendumise iseärasused ja leidumine toidus.
Üliõpilased teevad kursuse jooksul ettekande aktuaalsel toitumisalasel teemal.
Praktikumides viiakse läbi juhendaja valikul kaks praktilist tööd: toiduaine rasvahappelise koostise määramine; kofeiini sisalduse määramine tees või seedeensüümide töö kiiruse määramine.
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Overview and structure of the digestive tract and digestive organs. General characteristics, sources, breakdown in the digestive tract, and absorption mechanisms of macronutrients (carbohydrates and fibers, lipids, proteins). Energy production within cells. Integration and regulation of metabolism between tissues and organs. Energy requirements and body composition, the impact of physical activity. Regulation of water, electrolytes, appetite, and thirst. The need for micronutrients (vitamins, minerals), peculiarities of absorption, and their presence in food.

During the course, students will give a presentation on a current nutrition-related topic.
In practical sessions, two practical tasks are conducted based on the instructor's choice: determining the fatty acid composition of a food item; determining the caffeine content in tea or measuring the rate of digestive enzyme activity.
hindamisviis eesti k
Kursuse koondhinne koosneb kolmest osast: kontrolltööd ja/või eksamitöö (hindelised), ettekanne (arvestuslik) ja praktikumid (arvestuslik). Kursusel viiakse läbi kaks kontrolltööd, osalemine on vabatahtlik. Kursuse hinne on võimalik saada kontrolltööde positiivsete hinnete alusel kui ettekanne ja praktikumid on arvestatud.
hindamisviis ingl k
The final grade for the course consists of three components: tests and/or exam (graded), presentation (pass/fail), and practical sessions (pass/fail). Two tests are conducted during the course, and participation is optional. The course grade can be obtained based on the positive grades from the tests, provided that the presentation and practical sessions have been assessed.
iseseisev töö eesti k
Ettekande koostamine ja esitamine kasutades erialakirjandust; praktikumide sooritamine ja kaitsmine; kursuse materjalide omandamine.
iseseisev töö ingl k
Preparing and delivering a presentation using scientific literature; completing and defending practical sessions; mastering the course materials.
õppekirjandus
1. Advanced nutrition and human metabolism, 7th ed, Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, Timothy P. Carr, Cengage Learning, 2018.
2. Inimese füsioloogia ja anatoomia, W. Nienstedt, O. Hänninen, A. Arstila, S.-E. Björkqvist ja WSOY, Kirjastus Medicina, 2007.
3. Biokeemia lühikursus kõrgkoolidele, 2016 John L. Tymoczko, Jeremy M. Berg, Lubert Stryer
4. Inimorganismi biomolekulid ja metabolism, Mihkel Zilmer, Tartu Ülikooli kirjastus, 2006.
5. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015, Pitsi, T. et al. Tervise Arengu Instituut. Tallinn, 2017
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
1.0
praktikume
-
harjutusi
1.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 sügis
Ly Villo, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    LKT0080 toitumise biokeemia hindamine est.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 sügis
    Ly Villo, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      2023/2024 sügis
      Ly Villo, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
      Täpsem ainekava kirjeldus on leitav Moodle'is:
      https://moodle.taltech.ee/mod/page/view.php?id=302215&inpopup=1
      Kasutage sisenemisel võtit: ToitumiseBK
        Ainekaart eesti keeles
        Ainekaart inglise keeles