Oomikameetodid (LKT0060)
PÕHIANDMED
õppeaine register
A - põhiregister
õppeaine kood
LKT0060
õppeaine nimetus eesti k
Oomikameetodid
õppeaine nimetus inglise k
Omics methods
õppeaine maht AP
-
õppeaine maht EAP
6.00
deklareeritav
jah
kontrollivorm
eksam
õpetamise semester
kevad
õppekeel
eesti keel
inglise keel
Eeldusaine(d)
Eeldusaine 1
Analüütiline keemia (YKA0055)
Aine on eelduseks
Toidumikrobioloogia (LKT0180)
Toidumikrobioloogia, -ohutus ja kvaliteet (LKT0260)
Õppekavad, millesse aine kuulub
kavaversiooni kood
aine kohustuslik
KATM02/25
jah
YASM02/25
ei
Ainet õpetavad struktuuriüksused
LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
Ainekaardi link
Tunniplaani link
Vaata tunniplaani
Versioon:
VERSIOONIPÕHISED ANDMED
õppeaine eesmärgid eesti k
Oomikameetodite kursuse eesmärgiks on i) anda ülevaade toidu- ja mikrobioloogiliste protsesside süsteemibioloogilistest analüüsist, kasutatavate oomikameetodite põhimõtetest ja rakendustest ning analüüsiprotsesside kirjeldusi, ii) õpetama kasutama valdkonna peamisi meetodeid, nt metaboloomika kasutamine toidu- või biotehnoloogiliste protsessi analüüsil.
õppeaine eesmärgid inglise k
Aims of the course are to provide i) the knowledge about the systems biology in food and biotechnology, principles of the main omics methods (metagenomics, metabolomics and proteomics) and applications of these methods, ii) practical experience in food or bioprocess analysis using omics methods.
õppeaine õpiväljundid eesti k.
Üliõpilane
1) tunneb süsteemibioloogia põhialuseid ja nende analüüsimeetodeid
2) oskab rakendada oomikameetodeid toidu ja tervise analüüsis
3) tunneb oomikameetodite analüüsiks vajalikke andmetöötlusvahendeid
4) tunneb ja oskab kasutada oomikaandmete andmebaase
5) oskab kasutada valitud oomikameetodeid toidu- või biotehnoloogiliste protsesside analüüsis.
õppeaine õpiväljundid ingl k.
Student
1) knows systems biology in food and biotechnology
2) can apply omics methods for food production, optimization of bioprocesses or in food and health science
3) knows data analysis methods for omics data
4) knows databases about omics data and omics data related metadata
5) can use selected omics methods in practice.
õppeaine sisu lühikirjeldus eesti k
Süsteemibioloogia, mille aluseks on oomikameetodid, hoogustus peale suure läbilaskevõimega tehnoloogiate (nn. array-tehnoloogiad, MS/MS rakendused ja uue põlvkonna sekveneerimismeetod) juurutamist selle sajandi alguses, võimaldades analüüsida kõiki bioloogilisi molekule samaaegselt ühe analüüsiga. Bioloogilised süsteemid on keerulised tuhandetest molekulidest koosnevad süsteemid. Kuna toit on bioloogilist päritolu, siis ei saa ka toidu puhul piirduda valitud kriteeriumitega ning toitu tuleb analüüsida tervikuna. Kursus keskendub toidu- ja biotehnoloogiliste protsesside analüüsile, nagu toidu keemilise koostise analüüs, selle päritolu ja bioloogiliseelt aktiivsete või saasteühendite seire toiduainete tootmisprotsessis ja tarneahelas või rakuprotsesside analüüsile fermentatsiooniprotsessides.
Kursus koosneb kahest moodulist:
1) Loengud kajastavad teemad:
a. Süsteemibioloogia ja toiduoomika alused.
b. Peamiste oomikameetodite kirjeldused: metaboloomika ja selle analüüsimise meetodid (kromatograafia ja MS/MS), genoomika üldiselt, transkriptoomika ja selle analüüsimise meetodid (mRNA array ja sekveneerimine), proteoomika ja selle analüüsimise meetodid (MS/MS).
c. Näited oomikameetodite rakendustest toidu analüüsis ning uurimistöödes, sh. toiduainete koostise analüüs ning meetodite kasutamine toitumise ja terviseuuringutes.
d. Näited oomikameetodite rakendustest biotehnoloogiliste protsesside analüüsis, sh. rakkude ainevahetuse analüüs fermentatsiooniprotsessides.
e. Probleemilahenduste ja analüüsiskeemide koostamine, proovide ettevalmistus- ja andmetöötlusmeetodid.
f. Oomikaandmete andmebaasid ja metaandmete kogumine.
2) Praktikumid:
a. Ühe toidu- või bioprotsessi oomikameetodil põhinev analüüs, nt metaboloomi määramine toiduaine erinevates tootmis- ja tarneahela etappides või suuremahuliste oomikameetoditel põhinevate toiduandmete analüüs.
b. Töö vormistamine ja esitamine seminaril
õppeaine sisu lühikirjeldus ingl k
Systems biology is a biology-based interdisciplinary field of study that focuses on complex interactions within biological systems. High-throughput methods such as DNA sequencing, metabolomics and proteomics have had tremendous effect on studies of cell biology as all cellular processes can be analysed simultaneously. In addition the whole process line and product life cycle such as shelf life of food products can be studied using system biology approach to determine sources of spoilage bacteria, contamination compounds or degradation of bioactive compounds.
The course has two modules:
1) Lectures:
a. Description of systems biology and food omics.
b. Principles of the main omics methods and applications of these methods: metabolomics (LC-MS/MS), metagenomics (in general), transcriptomics (mRNA array and sequencing), proteomics (LC-MS/MS).
c. Omics methods in food product development and analyses, and in food and nutrition science.
d. Omics methods in studies of microbial bioprocesses (fermentation, analyses of cell metabolism and growth space).
e. Design of omics experiment or process flow analysis, sample handling and data analysis methods.
f. Databases of omics data and analysis of metadata.
2) Practice:
a. Analysis of food products or fermentation process using omics methods, eg. Metabolomics for analysis of bioactive compounds in food from production to shelt life.
b. Written report and oral presentation.
hindamisviis eesti k
Kirjalik eksam õpiväljundite 1, 2, 3, 4 osas, arvestus õpiväljundi 5 osas.
Eksamil tuleb lahendada või vastata 5 ülesannet/küsimust. Iga küsimuse/ülesande eest on võimalik saada maksimaalselt 20 punkti, seega eksami
maksimaalne väärtus on 100 punkti (lõpphindest annab see 75%).
Eksam. Eksamihinde jaoks vajalikud punktid on võimalik koguda ka tunnikontrollidega, kuid eksami sooritamisel läheb arvesse viimase eksami hinne.
Praktikumis teeb üliõpilane analüütilise töö ja vormistab selle aruandena ning kaitseb tehtud tööd arvestusel, mis moodustab lõpphindest 25 %.
hindamisviis ingl k
Examination. Written exam about lecture materials (five questions/exercises, each question/exercise 20 p, total max 100 p and 75% from the final score), written report about practice (max 100 p and 25 % from the final score. Positive value of the exam is 51-100%.
iseseisev töö eesti k
-
iseseisev töö ingl k
-
õppekirjandus
Antakse õppetöö käigus
õppevormid ja mahud
päevaõpe: nädalatunnid
4.0
sessioonõppe töömahud (semestris):
loenguid
2.0
loenguid
-
praktikume
2.0
praktikume
-
harjutusi
0.0
harjutusi
-
vastutav õppejõud
-
ÕPPEJÕU AINEKAVA INFO
õppetöö semester
õpetav õppejõud / üksus
õppetöö keel
Laiendatud ainekava
2025/2026 kevad
Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
eesti keel
    LKT0060 Oomikameetodid.pdf 
    kuva rohkem
    2024/2025 kevad
    Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
    eesti keel
      LKT0060 Oomikameetodid.pdf 
      2023/2024 kevad
      Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
      eesti keel
        2022/2023 kevad
        Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
        eesti keel
          2021/2022 kevad
          Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
          eesti keel
            LKT0060 Oomikameetodid.pdf 
            2020/2021 kevad
            Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
            eesti keel
              LKT0060 Oomikameetodid.pdf 
              2019/2020 kevad
              Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
              eesti keel
                LKT0060 Oomikameetodid.pdf 
                2018/2019 kevad
                Kaarel Adamberg, LK - keemia ja biotehnoloogia instituut
                eesti keel
                  LKT0060 Oomikameetodid.pdf 
                  Ainekaart eesti keeles
                  Ainekaart inglise keeles